avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recuperare pensie alimentara neplatita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recuperare pensie alimentara neplatita

Buna ziua! fostul sot nu mi-a mai platit pensie alimentara la copil de sase ani,va rog sa imi spuneti care sunt pasii care se urmeaza ptr a recupera banii.Mentionez ca nu mai locuim in localitatea in care locuieste fostul sot de doi ani,avem mutatie in Bucuresti,va multumesc.
Cel mai recent răspuns: GROBEL , utilizator 20:57, 19 Noiembrie 2017
Ati mai intrebat si anul trecut si ati primit raspuns. De atunci si pana acum, ce ati intreprins in vederea recuperarii pensiei ?
~ Conținut șters la cerere ~
Daca ,eu si copilul avem domiciliul actual in Bucuresti,iar fostul sot,in alta localitate,unde fac plangerea penala?unde are copilul domiciliul?
Plangerea o puteti depune la sectia apropiata de domiciliul dvs. Riscati sa va fie respinsa ca tardiv introdusa.. ce stare de pericol reclamati daca depuneti plangerea dupa 6 ani..

Art. 305cp

Abandonul de familie

Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte, în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Art. 284cpp

Termenul de introducere a plângerii

În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o plângere prealabilă, aceasta trebuie să fie introdusă în termen de 2 luni din ziua în care persoana vătămată a ştiut cine este făptuitorul.

Ar trebui sa apelati la un executor, sa nu mai pierdeti timp , sa recuperati macar pe ultimii 3 ani.
Avand in vedere ca pensia s-a stabilit acum 6 ani, puteti actiona in instanta pt recalcularea ei raportat la veniturile actuale ale tatalui.
Instanta competenta e tot cea de pe raza domicilului dvs. Apoi, dupa ce aveti o noua hotarare, ii puteti face plangere dupa doua luni de neplata.
daca are de munca, nu va fi cazul de plangere pt ca instanta va trimite la societatea angajatoare ordonanta de poprire.

In cazul infractiunii incriminate de art. 305 din Codul penal, victime fiind copiii, persoanele indreptatite la plata pensiei de intretinere, actiunea penala este pusa in miscare si din oficiu (asadar, nu se va dispune incetarea urmaririi penale sau a procesului penal, conform art . 10 din Codul de procedura penala, din cauza tardivitatii plangerii penale prealabile).


Asadar, persoanele vatamate fiind persoane fara capacitate de exercitiu sau persoane ce au capacitate de exercitiu restransa, pentru protectia drepturilor lor, actiunea penala poate fi pusa in miscare din oficiu, oricand.


Asadar, principiul oficialitatii subzista in situatia savarsirii infractiunii de abandon de familie, in mod continuat ( este savarsita o singura infractiune, in baza aceleiasi rezolutii infractionale ).


Actiunea penala poate fi pusa in miscare din oficiu, prin rechizitoriul procurorului ( acesta putand initia demersuri in vederea protejarii persoanelor fara capacitate de exercitiu sau a celor ce au capacitate de exercitiu restransa).


Asadar, actele de cercetare vor fi efectuate, avand in vedere ca actiunea penala poate fi pusa in miscare si din oficiu.





Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Retragere plângere Blk68 Blk68 Se poate retrage o plângere penală pentru lovire, înaintea primului termen de judecată? Și ce costuri ar presupune?! Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Pensie alimentara mamy86 mamy86 Buna ziua,sunt divortata,si de cand am divortat am avut probleme cu neplata pensiei alimentare a fostului sot,Banii cand ii trimite,ii trimite la parintii ... (vezi toată discuția)
Impacarea dintre partea vatamata si faptuitor sau retragerea plangerii prealabile in conditiile noii legislatii penale vldstf vldstf impacarea sau retragerea plangerii prealabile este conditionata de dobandirea obligatorie a calitatii de suspect sau inculpat? din ce am citit se poate face in ... (vezi toată discuția)