avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua,sunt divortata,si de cand am divortat am avut probleme cu neplata pensiei alimentare a fostului sot,Banii cand ii trimite,ii trimite la parintii lui,care ulterior mi vireaza mie in cont.Pana in prezent,e achitata pensia pana in luna feb 2014,am fost la politie sa i fac o plangere,dar acolo,mi au spus ca sa vin cu plangerea gata scrisa si buletinul,ca domnii sunt ocupati,si asa se merge mai repede! Intrebarea mea este,cum trebuie redactata cererea? Ajutati ma va rog cu un model de cerere.Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2015
mamy86, utilizator
Cel mai recent răspuns: mamy86 , utilizator 21:32, 9 August 2015
Nu e cerere, e plângere și nu exista un model. Va scrieți numele, adresa și ca formulați prezenta plângere pt abandon de familie, tata fiind obligat la plata unei pensii ca hotărârii , obligație pe care nu și-o îndeplinește cu rea credință, având venituri.
Lăsați copie după buletin, hotărâre și luați nur de înregistrare.
Mai puteți încerca în alta zi, poate prindeți pe unul mai puțin ocupat.
Formulati plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev. de art.378 al.1 lit c) c.pen.- abandonul de familie.
Art. 378
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
..............................................
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
.............................................
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.

Art. 295 n. cod de proc. pen.
Plângerea prealabilă
(1) Punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere.
(2) Plângerea prealabilă se adresează organului de cercetare penală sau procurorului, potrivit legii.
(3) Dispoziţiile art. 289 alin. (1)-(6) şi (8) se aplică în mod corespunzător.

Plangerea trebuie sa contina :
Art. 289 n. cod de proc.pen.
Plângerea
(1)Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.
(2) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului ori, pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori convenţional, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.
(3) Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.
(4) Dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată de persoana vătămată sau de mandatar.
(5) Plângerea în formă electronică îndeplineşte condiţiile de formă numai dacă este certificată prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale.
(6) Plângerea formulată oral se consemnează într-un proces-verbal de către organul care o primeşte.
.......................................................................
(8) Pentru persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu, plângerea se face de reprezentantul său legal. Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă. În cazul în care făptuitorul este persoana care reprezintă legal sau încuviinţează actele persoanei vătămate, sesizarea organelor de urmărire penală se face din oficiu.
.............................................................................


Ultima modificare: Sâmbătă, 8 August 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este plangerea prealabila? carlitosbest carlitosbest poate o petitie/sesizare/memoriu sa fie considerata plangere prealabila? ce este plangerea prealabila in sine? Daca o petite a ajuns la parati prin alte ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei de intretinere copil elena w elena w Buna ziua am si eu o intrebare. Am primit hotararea de divort cum ca are sa imi dea o parte din plata divortului fiind amiabil dar care nu a vrut sa il si ... (vezi toată discuția)
Nelamuri sentinta VintilaC VintilaC In ian 2019 am depus actele pt divort. In iulie 2019 s_a dat o sentinta in care scrie: \"Exexutorie de drept de la pronuntare, cu privire la capetele de cerere ... (vezi toată discuția)