Buna ziua am si eu o intrebare. Am primit hotararea de divort cum ca are sa imi dea o parte din plata divortului fiind amiabil dar care nu a vrut sa il si plateasca plus pensia de 1/4 din data cand a fost bagat divortul. Mentionez ca nu reusesc sa il fac sa imi plateasca din ceea ce scrie in hotarare si vreau sa ii fac plangere penala la politie dar nu stiu cum se face
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Mergeti cu hotararea la un executor judecatoresc.
Daca au trecut 3 luni de cand a venit hotararea, puteti face plangere pentru abandon de familie la politie, mergeti la politie cu hotararea si va ajuta politistul sa o scrieti.
Da are. A adus o adeverinta cu un venit de 840 lei si avocata a cerut sa fie cautat la itm numai ca unde lucra nu au vrut sa trimita o adeverinta reala si a tot trimis cereri la locul lui de munca si in final mi-a bagat 1/4
Distinct de acest demers, puteti depune plangere prealabila, sub aspectul savarsirii infractiunii de la 378 din Codul penal, abandonul de familie.
SECŢIUNEA 1
Reglementări generale
Art. 289
Plângerea
(1)Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.
(2) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului ori, pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori convenţional, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.
(3) Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.
(4) Dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată de persoana vătămată sau de mandatar.
(5) Plângerea în formă electronică îndeplineşte condiţiile de formă numai dacă este certificată prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale.
(6) Plângerea formulată oral se consemnează într-un proces-verbal de către organul care o primeşte.
(7) Plângerea se poate face şi de către unul dintre soţi pentru celălalt soţ sau de către copilul major pentru părinţi. Persoana vătămată poate să declare că nu îşi însuşeşte plângerea.
(8) Pentru persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu, plângerea se face de reprezentantul său legal. Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă. În cazul în care făptuitorul este persoana care reprezintă legal sau încuviinţează actele persoanei vătămate, sesizarea organelor de urmărire penală se face din oficiu.
(9) Plângerea greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.
Noul Cod de Procedură Penală actualizat prin:
Lege nr. 255/2013 - pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale din 19 iulie 2013, Monitorul Oficial 515/2013;
Inselaciune
Asics
Pot face o plangere penala de inselaciune chiar daca momentan eu locuiesc in Anglia pentru o persoana care locuieste in Romania...!? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara
mamy86
Buna ziua,sunt divortata,si de cand am divortat am avut probleme cu neplata pensiei alimentare a fostului sot,Banii cand ii trimite,ii trimite la parintii ... (vezi toată discuția)