avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate

Buna seara, sunt despartita de sotul meu in fapt de 2 ani dar inca nu am divortat , am cunoscut un alt barbat cu care am un copil de cateva luni , dar din cauza legislatiei existente in Romania copilul a luat numele sotului, atat eu cat si tatal biologic dorim sa schimbam numele copilului pe numele tatalui biologic, precizez ca nu locuim impreuna , ma puteti sfatui cum ar trebui sa procedez astfel incat copilul sa poarte numele tatalui biologic?
Copilul poate purta numele tatalui biologic doar printr-o recunoastere a acestuia la un notar sau trebuie deschis un proces de paternitate pentru aceasta?
Pot deschide aceasta actiune singura sau am nevoie de acordul sotului , daca sotul nu doreste renuntarea la paternitate ce sanse de reusita am sau care sunt actiunile pe care le pot intreprinde pentru a trece copilul pe numele tatalui biologic?
Ce documente presupune aceasta actiune in instanta?
La care judecatorie de sector ma pot adresa , cea la care am adresa in CI sau unde s-a nascut copilul (localitatile sunt diferite )?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:14, 4 Martie 2009
Nu incercati sa rezolvati situatia asta de una singura. (fara un avocat)
Am mai vazut situatii in care copilul a ramas sa aiba ca tata pe sotul mamei doar pentru ca procesul a fost atat de rau condus (nu s-au administrat pobele necesare) incat hotararea definitiva si irevocabila reflecta orice, numai adevarul nu.

Tatal biologic poate recunoaste copilul printr-o declaratie la notar, DAR acesta recunoastere nu are nici o valoare atata timp cat nu a ramas definitiva si irevocabila o hotarare judecatoreasca de tagada de paternitate.
Actiunea de tagada o poate introduce sotul dvs. impotriva copilului (cu citarea dvs.) sau o puteti introduce dvs. impotriva sotului dvs. (ca de altfel si divortul, banuiesc) in termen de 3 ani de la nasterea copilului.
Cererea se face la instanta domiciliului paratului.
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2009
romascanu, moderator
Chemati in judecata,dar cu aparator, pe sot care va nega paternitatea si de comun acord il veti chema ca martor pe concubin,care in declaratia sa va recunoaste ca el este tatal copilului.Renuntati atat dvs cat si sotul la dreptul de atac al hotararii ,care va deveni astfel definiva.Chemati in judecata concubinul ,in a doua faza, solicitatand recunoasterea paternitatii.La dosar veti depune ca proba copie de pe declaratia de martor a concubinuluii,legalizata.La primul termen de judecata,acesta recunoaste,in cadrul interogatoriului formulat,intai ca declaratia sa de la primul proces este reala,apoi paternitatea minor(ului-ei) .Audiati,daca instanta considera,1-2 martori care sa ateste relatia dvs.cu concubinul si ca in urma acesteia s-a nascut copilul.Instanta va stabili ca tatal minorului este concubinul.Renuntati la recurs,astfel ca in primul proces,si apoi cu hotararea definitiva se vor efectua cuvenitele rectificari in certificatul de nastere al minorului.Pentru toate aceste demersuri apelati la serviciile unui aparator .Competenta,revine instantei de la domiciliul paratului.
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2009
Radu Gabrian, Mediator
Singura solutie este o actiune in tagada paternitatii introdusa impotriva sotului dv. in termen de 3 ani de la data nasterii copilului.
Tatal biologic nu poate recunoaste un copil ca este al lui atata timp cat acesta este prezumat a fi copilul sotului mamei, iar un copil nu poate avea doi tati legali simultani.
Angajati un avocat care va sti el ce sa faca si ce probe trebuie administrate in cadrul acestui proces.
Nu are importanta daca sotul dv. este de acord cu actiunea sa nu.
La actiune trebuie sa depuneti copia certificatului dv. de casatorie si copia certificatului de nastere al minorului. ;)
Puteti sa-l chemati in judecata pe sot pentru pensie de intretinere, iar el de la acel moment poate sustine ca a luat la cunostinta despre existenta acestui copil. Asta pentru a prelungi chiar si termenul de 3 ani
Asta daca nu vin niste martori care spun ceva care va distruge procesul.:)

E recomandabil sa va angajati avocat.Fara avocat se pot face gafe care sa coste pierderea procesului.In plus, poate scapati de testul ADN ( CEL DE CCA 2800 LEI):)
Teoretic si in acest caz ati mai avea sanse si daca se pierde procesul dar nu se stie pt cat timp.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii mircealoko mircealoko buna ziua.am o mare problema.eu impreuna cu concubina mea (impreuna de 6 ani) avem un copil nou nascut.ea este casatorita de 20 de ani dar nu mai este cu sotul ... (vezi toată discuția)
O mamica , casatorita legal , desparta de sotul legal , traieste ... coradora coradora O mamica , casatorita legal , desparta de sotul legal , traieste in concubinaj cu un alt barbat , in urma relatiei de concubinaj rezultand un copil , ce sanse ... (vezi toată discuția)
Problemă certificat de naștere: concubina nu a terminat divorțul, prin urmare copilul nostru e pe numele fostului ei soț. care sunt pașii pentru a-l trece pe numele meu? Daniel3232 Daniel3232 Buna seara. Am si eu o problema grava. De 1 an si jumatate iubita mea se afla in divort cu sotul ei. Ei au fost despartiti de mai mult timp. Intre timp noi am ... (vezi toată discuția)