avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Verificare virament formulare 2%
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Verificare virament formulare 2%

Buna ziua,

Exista o baza legala prin care as putea solicita de la ghiseul Administratiei Fiscale, la depunerea formularelor de directionare a 2% din impozit catre ong-ul din care fac parte, a unui act care sa ateste numarul si conformitatea documentelor?

Pun aceasta intrebare intrucat acum un an suma intrata in contul asociatiei a fost mult mai mica decat cea preconizata iar din interior am aflat ca banii ar fi directionati catre o serie de entitati "prietene" ale institutiei publice, astfel ca doresc sa am de acum o cale de atat in cazul unor situatii similare.

Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 18:52, 7 Mai 2013
Formularele 230 se depun de catre titularii ai acelui venit/contract de munca in doua exemplare si primesc un numar de inregistrare. Si doar ei pot solicita ulterior, in caz de suspiciuni, prin cerere catre administratia financiara de domiciliu, sa li se confirme ca li s-a redirectionat procentul catre ong-ul ales si care e suma in sine.
Ong-ul poate doar sa afle prin cerere catre administratia financiara, doar totalul sumei care s-a adunat pe fiecare administratie financiara judeteana. Deci ong-ul nu poate verifica traseul formularelor.
Multe AFP accepta ca reprezentantii ONG beneficiar sa depuna formualre 230 incredintate de cei care au fost de acord sa directioneze cei 2% catrre acel ONG dar nu vor sa piarda timp stand ei la cozi la AFP sau la posta... Si merge un delegat al ONG-ului cu un teanc de formulare 230 in original si copie... Insa, asa cum s-a precizat, daca sunt suspiciuni sau chiar dovezi ca AFP nu a virat toata suma, ONG-ul nu va putea actiona el direct in numele acelora care i-au directionat cei 2% chiar daca e in posesia dovezii repective, decat eventual daca titularul care a facut directarea le-ar face o procura speciala notariala.... ceea ce e total nepractic... Asa ca ramane in principiu sa fie sesizati cei in cauza ca exista suspiciunea ca AFP nu ar fi operat directionarea, si ei doar pot sa faca demersuri la AFP sa vada daca s-a operat sau nu directionarea.... Au fost multe cauzuri in care AFP-urile cu diverse pretexte nu au operat directionarea, si cand s-a dus la ei cel care completase 230-ul sa vada ce s-a intamplat, au venit cu diverse scuze dar au facut directionarea, uneori cu peste un an intarziere !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Directionare 2% pentru ong giuseppe07 giuseppe07 Pentru donatiile de 2% din impozitul pe salariu cei de la finate elibereaza extras de cont pentru a vizualiza de la cine au provenit donatiile ? (vezi toată discuția)
Formularul 230 - redirectionare 2% din impozitul pe venit mogasi mogasi Pensionarii cu pensii mai mari de 1000 lei pot redirectiona 2% din impozitul pe veniturile din pensii? Ce alte categorii (inafara celor ce obtin venituri din ... (vezi toată discuția)
Completarea fomularului 230 Chloej Chloej Ar trebui anual dupa completarea fomularului 230, in ce priveste directionarea din impozit, sa primim acasa o instiintare cu entitatea unde am directionat, de ... (vezi toată discuția)