Buna ziua,
Am si eu cateva intrebari fara raspuns. Sunt PFA fara a mai fi angajata. In luna august trebuie sa nasc si nu stiu cum se calculeaza indemnizatia avand in vedere ca anul trecut am iesit pe pierdere (au fost luni cu plus, luni cu minus, dar pe total in decizie am pierdere).
Am gasit modele de calcul: Indemnizatia=(V1+V2):12x85% (V1=suma rezultata dupa aplicare cotei de impozitare asupra venitului net din activitati : 12luni x 4 luni avand in vedere ca nasc in august). Dar in cazul meu daca e pierdere cum se calculeaza?
Pe 2012 am o pierdere de 4000, iar pe 2013 am sa realizez profit. Cum e considerat V1? Mi se scade din V2? Sau e considerat minimul si se adauga indemnizatia calculata pe 2013?
Imi puteti da un exemplu concret de calcul in care anul anterior datei nasterii copilului e pe pierdere?
Va multumesc anticipat!
Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.
Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.
Multumesc pt raspuns.
Problema e ca nu as vrea sa ma incadrez la plafonul minim. Vreau sa stiu daca pot sa realizez plafonul maxim pentru 2 ani de crestere copil, adica 1200 ron. In plus vreau sa stiu care imi sunt drepturile in cazul in care mi se calculeaza eronat indemnizatia.
De aceea va rog daca ma puteti ajuta cu calculul exact al indemnizatiei in cazul realizarii de pierderi in anul precedent.
1. - Indemnizatia pentru CCC se stabileste de catre Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plaetste indemnizatia.
- In decizia emisa de AJPIS aveti trecuta si termenul si unde puteti face contestatie.
2. Deoarece veti naste in august cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt septembrie 2012 - auguat 2013.
3. In legatura cu veniturile luate in calculul indemnizatiei pentru CCC va redau tot din Ordinul MMFPS 1474/20101:
Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?
Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.
Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit.
Solutie:
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.
Inca nu imi este clar modul de calcul. Am vazut un alt utilizator(mirpopa - 10 Martie) care a publicat o situatie asemanatoare cu a mea si care nu a primit raspuns. Nici institutiile abilitate nu au alt raspuns decat 'media pe ultimele 12 luni'. Dar nu-mi explica ce se intampla cu pierderea; cum e face media intre pierderea din 2012(desi am platit un impozit pe venitul estimat dar care nu l-am realizat) si profitul din 2013????!!!!!
Am auzit de o lege care da dreptul taticilor la 15 zile de concediu (nu sunt sigura de nr. de zile libere) daca face un curs de puericultura. Stiti cumva legea si daca ea se aplica pentru al doilea copil (la primul nu s-a facut cursul respectiv - stiu ca legea se aplica o singura data)? Care sunt pasii ce trebuie urmati?
Va multumesc anticipat.