avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credite + datorii la banci + datorii la stat
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credite + datorii la banci + datorii la stat

Buna ziua,
Este vorba despre o singura firma, cu datorii la doua banci distincte si la stat.

1. O firma cu cifra de afaceri pe 2008 de 200.000RON, are "casa in lei" la bilant 2008 de 63.000RON, doar scriptic, nu fizic si nu si-a achitat ultimele doua rate la o banca . Ce se poate intampla daca firma nu isi achita datoriile, din punct de vedere legal? (Teoretic banca ar avea de unde sa-si ia banii, din casa, dar practic nu e nici un leu)

2. Un imprumut pe firma (linie credit) de 25.000Euro, facut in 19.03.08 este scadent in 18.03.2009. In ultimele 2 luni firma nu a avut cum sa plateasca dobanda. Banca spune ca daca pana in 08.03.2009 nu se platesc dobanzile la zi, nu se poate negocia nimic. Vor transforma linia de credit in credit care trebuie achitat intr-o singura transa. Daca nu au fost bani pentru dobanzi, este logic ca nu vor fi nici pentru achitarea creditului. Banca nu a spus ce urmeaza dupa. Poate sa-mi spuna cineva? (probabil executare silita, dar daca nu isi acopera datoria nici prin executarea firmei nici a administratorului, ce se intampla in continuare?)

3. Aceeasi firma, de data asta cu taxele la stat. Daca nu se platesc nici acelea, din nou, ce se intampla.

Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Leo R A , Consilier juridic 20:21, 3 Martie 2009
Se intampla ca dvs. tineti o contabilitate fictiva, ceea ce se pedepseste conform legii Contabilitatii nr. 82/1991.
Se intampla de asemenea, ca in stilul clasic romanesc v-ati apucat de afaceri si ati contractat credite intr-o perioada de mare incalzire a sistemului bancar, cand se credita orice, oricand, oricat, fara sa stiti ce angajamente va asumati si fara sa va informati macar pe parcurs.
Banca nu poate sa va ia banii din caserie, nici teoretic si nici practic.
Ceea ce vi s-a comunicat de la banca este foarte corect din punct de vedere al practicii bancare: in caz de restante prelungirea liniei de credit iese din discutie, la fel si transformarea acesteia intr-un credit esalonat in rate lunare pe 1-2 ani. La scadenta, creditul va fi integral restant si va trebui sa rambursati cat mai repede datoria, in caz contrar veti intra in executare silita, atat firma cat si garantii.
In privinta taxelor la stat, finantele transmit titluri executorii catre debitori si incep destul de repede executarea silita a acestora.
Daca nu se recupereaza corespunzator datoriile prin executare silita, vi se va cere insolventa, si pentru tinerea contabilitatii fictive aveti toate sansele ca in calitate de administrator sa vi se antreneze raspunderea patrimoniala, daca nu si cea penala.
De obicei la creditele bancare este si garantie personala din partea administratorilor/asociatilor debitoarei, deci banca va va executa silit ca persoane fizice garante si inainte de obtinerea unei hotarari judecatoresti de antrenare a raspunderii patrimoniale.
E usor de acoperit totul.Va trebuie doar un jurist bun in comercial,de scria e groaznic de mult si nu stiu cine se complica fara a cunoaste toate amanuntele.Mult succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare bo avalizat in nume personal de catre un fost asociat/administrator HerrK HerrK buna ziua, am mare nevoie de ajutor pls. am fost asociat/administrator intr o firma ce a transformat 2 linii de credit in credit cu scadente fixe. la ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit nevoi personale fara garantie beqool beqool Buna. Am doua credite de nevoi personale, fara garantie, caror valoare totala este cca 65.000 de lei. Nu am mai achitat de luni ratele, primesc in ... (vezi toată discuția)
Ddatorii pe firma sechestru Yahweh Yahweh Buna ziua, Am o nelamurire,mama mea detine o firma unde si-a bagat si cartea de munca sa \\"mearga\\" in continuare,dar in ultimul timp nu a mai platit ... (vezi toată discuția)