avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie invaliditate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie invaliditate

Buna ziua,
Conform Codului Muncii `` CIM inceteaza la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate ``.
Intrebarea mea este urmatoarea: ce face angajatorul cu salariatul din momentul in care se cumuleaza cele 183 de zile de concediu medical, i se elibereaza decizia medicala ( nu mai primeste certificat medical ) si pina la momentul eliberarii deciziei de pensionare de catre casa de pensii?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:46, 20 Mai 2013
Pentru respectarea prevederilor art. 56 din Codul muncii, salariatul poate face cerere de concediu fara plata, pe care sa o aprobe angajatorul, urmand ca la comunicarea deciziei de pensionare, CIM sa inceteze de drept in baza art. 56 alin. (1) lit. c).
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
ContSters233678, utilizator
Are posibilitatea aplicarii prevederilor art.61 lit.c C.mun. ...
e o procedura cam greoaie.... si care nu prea reflecta `` realitatea ``
Asta este .. nici solutia cu trimiterea in CFP nu cred ca este buna , intrucat pe aceasta perioada salariatul nu are niciun venit si nici nu este asigurat.
Art. 61 lit. c) Codul muncii se refera la situatia in care salariatul nu-si poate indeplini atributiile corespunzatoare unui anumit loc de munca, dar ar putea ocupa alt loc de munca.
In acest caz, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii, iar in situatia in care nu dispune de astfel de locuri de munca, are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca.
Daca salariatul a fost incadrat in gradul I sau II de invaliditate, inseamna ca si-a pierdut total capacitatea de munca si nu ar putea ocupa un alt loc de munca.

O alta solutie ar fi incetarea CIM ca urmare a acordului partilor (art. 55 lit. b).

Alte discuții în legătură

Incetare cim - invaliditate madylumy madylumy Buna ziua, am primit din partea unui salariat o,, decizie medicala asupra capacitatii de munca,,, in urma a 185 de zile de cm, emisa de un medic de expertiza. ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate -decizie de incetare a raporturilor de munca Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.As dori sa stiu cum procedez la incetarea contractului de munca al unui salariat care a obtinut la data de 12.07.2013,decizia medicala asupra ... (vezi toată discuția)
Incetare cim - decizie medicala asupra capacitatii de munca grad iii anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati: o salariata este in concediu medical pana pe 13.12.2013 inclusiv si tot azi, 13.12.2013, a primit decizia medicala asupra ... (vezi toată discuția)