Am o nelamurire....am primit de la ajps mures o decizie cum ca se suspenda plata indemnizatiei de crestere a copilului pe motiv ca am taxe locale restante. ce pot sa fac pentru a primi indemnizatia..am vorbit la ajps si mi s-a spus ca daca merg sa fac dovada ca am platit...o sa primesc luna viitoare banii retroactiv.ideea e ca nu am primit acasa nimic de la primarie cum ca as fi executata silit...ci doar decizia de suspendare a platii indemnizatiei. este legal?>
cu toate poate parea un raspuns simplu, raspunsul ar fi sa va achitati taxele locale restante. dupa ce le achitati poate va ramane ceva si pentru cresterea copilului.
asa a considerat statul roman prin reprezentantul sau legal, guvernul Romaniei, ca ptr achitarea unei indemnizatii de crestere a copilului trebuie sa fii cu plata la zi a taxelor locale.
guvernul nu intelege un lucru relativ simplu, banii care vor ajunge in bugetul de stat peste ani de zile trebuie sa fie produsi de generatia actuala. daca nu ai generatie in crestere cine o sa mai contribuie la bugetul de stat?
nu e problema...achit restantele...dar emi se pare incorect faptul ca nu mi s-a adus la cunostinta ca sunt executata silit...tinand cont ca e vorba de o banala amenda pentru parcare interzisa resanta de acum bvreo sase ani...ma intereseaza ce masura se poate lua
Pentru a vi se bloca indemnizatia, nu trebuie sa fi fost informata despre executarea silita, ci doar sa aveti datorii.
Executarea silita se face pentru recuperarea amenzii, nu pentru blocarea indemnizatiei.
1. Amenzile nu fac parte din impozitele si taxele locale a caror neplata duce la suspendarea indemnizatiei pentru CCC.
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art.12
...
(2) Începând cu anul 2012, pentru menținerea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, beneficiarii care au drepturi stabilite de cel puțin 6 luni au obligația să își achite impozitele și taxele locale față de bugetul local pentru bunurile pe care le dețin în proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările și completările ulterioare
(3) Pentru persoanele singure care se ocupă de creșterea și îngrijirea unuia sau a mai multor copii, menținerea drepturilor reglementate de prezenta ordonanță de urgență nu este condiționată de obligația prevăzută la alin. (2)
(4) Pentru familiile legal constituite, obligația legală față de bugetul local se aplică asupra bunurilor familiei, indiferent de soțul care deține în proprietate respectivele bunuri.
3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 38.1
(1) Pentru mentinerea dreptului la indemnizatie, stimulent de insertie sau a celor prevazute la art. 31 alin.(1) si (2) si art. 32 alin. (1) lit. c) si d) din ordonanta de urgenta, in conditiile art. 38 din ordonanta de urgenta, beneficiarii cu drepturi stabilite de cel putin 6 luni au indatorirea sa isi achite obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, conform prevederilor Codului fiscal.
(2) Obligatiile legale prevazute la alin. (1) sunt cele stabilite potrivit art. 248 lit. a)-c) din Codul fiscal si se datoreaza bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti.
4. Din Codul fiscal:
Art. 248
11. (1) Constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti sau judeţelor, după caz, următoarele resurse financiare:
A. impozitele şi taxele locale, instituite prin prezentul titlu, respectiv: a) impozitul şi taxa pe clădiri
b) impozitul şi taxa pe teren
c) impozitul pe mijloacele de transport
...
5. - Asadar nu trebuie sa va suspende plata indemnizatiei pentru CCC decat pentru neachitarea celor trei impozite si taxe de mai sus: pe cladiri, pe teren si pe mijloacele de transport.
- Amenzile de circulatie nu fac parte din aceste impozite si taxe.
6. Mergeti la Primarie si solicitati sa revina asupra deciziei sale conform textelor de lege de mai sus si daca nu se conformeaza actionati Primaria in judecata.