avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... SOMATIE DE PLATA- LITIGIU INTRE PROFESIONISTI
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

SOMATIE DE PLATA- LITIGIU INTRE PROFESIONISTI


Buna ziua,

Intr un contrcat de comision , obiectul acestuia presupunea indeplinirea de obligatii, dintre care una din acestea pentru a fi dusa la indeplinirea, trebuia sa aiba imputernicire din partea Comitentului.
Comisionarul indeplinind tot ceea ce tine de acesta si se regaseste ca obligatie in contract.

In relatia de colaborare, Comitentul niciodata nu imputerniceste Comisionarul ca pe langa activitatea de culegere date sa si negocieze contracte in mod direct, dar la un anumit moment o invoca in apararea lui, ca motiv al refuzului la plata unei facturi. Desi in trecut Comitentul plateste ptr serviciul oferit de Comisionar, in conditiile de mai sus, in sensul comisionului stabilit de parti.
Intrebare: Se poate interpreta ca fiind culpa si deci este neandeplinirea de catre Comsionar a lipsei negocierii, neffind imputernicita de Comitent, interpretata ca fiind incalcata obligatia care ii revenea Comisionarului prin contract, adica de culegere de date si negociere cu cleintii, un motiv intemeiat de neplata a facturii "?
Desi negocierea cu clientii identificati nu se putea realiza decat daca Comitentul il imputernicea pe Comisonar .

Somatia de plata.

In contract sunt prevazute dobanzi penalizatoare care depasesc debitul datorat.
Pot fi ele incasate conf contract, sau legea limiteaza partile, desi tocmai in aceste conditii partile au aceptat sa colaboreze?
Imprevizibilitatea este o conditie care dovedita de cel interesat, in sensul ca partea este greu incercata de criza..deci factor extern, care sa limiteze plata penalitatilor de intarziere, desi aceasta nu este cuprinsa in contract ?

Multumesc frumos,
Cu stima
Flory


Cel mai recent răspuns: flory1 , utilizator 12:08, 8 Mai 2013
din ce-mi spui tu nu pare a fi un ctr de comision. Ctr clasic de comision inseamna indeplinirea actelor in numele unui comitent cu pastrrea unui comision din pretul obtinut. Or tu spui ca asta nu negocia ci eventual culegea niste date. Sincer pana nu ved ctr nu cred ca te poate ajuta cineva. In ceea ce privesc negocierile asa cum spui tu, ele ar putea fi interpretata ca mandat tacit comercial, valabile atat pt comitent cat si pt celelalte parti. Imprevizibilitatea invocata de tine nu prea tine, iar in ceea ce privesc dobanzile odata stabilite in ctr ele se aplica.
Buna ziua,
1. Legal comisionarul nu poate indeplini decat strict indatoririle din contractul de comision.
2. Comitentul nu poate invoca lipsa de diligenta a comisionarului daca acesta nu a indeplinit o obligatie neasumata prin contract si neasumabila decat in conditii speciale, respectiv imputernicire speciala.
3. Penalitatile nu pot depasi debitul decat daca prin contract s-a prevazut expres acest lucru.
4. Pentru a va putea raspunde strict la speta ar trebui sa vad cintractele. Este vorba de clauzele din ele care pot fi interpretate in functie de modul de formulare.
cu respect,
av. Gabriel Klein Kiritescu

[Nu aveti voie sa va scrieti datele de contact in forum, cititi va rog Regulamentul de postare:
www.avocatnet.ro/content/tag... ]
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
Admin, administrator
Stimat domn,

In contract partile s au inteles ca comisionarul sa incaseze un procent daca identifica si negocieaza in numele lui cu clientii cu care comitentul incheia contracte.

Una din obligatii /neandeplinite nefiind imputernicit defapt/ era si negocierea in numele acestuia, ptr inchieierea de contracte cu cei identificati de comisionar.

Dar comitentul a limitat comisionarul, nemaiimputernicindu l sa si negocieze, insa aceasta decizie nescrisa , nu a exclus, modificat procentul si plata catre comisionar ani buni.

Pana cand..una din facturi ..in care se regasesc clientii identificati de comisionar , cu care comitentul a incheiat contracte dar fara sa fi fost implicat comisionarul in negocieri asa cum scrie in contract, iar rezultatul contractarii deci nu se datoreaza comisionarului. fie ei si identificati de comisionar .

Plata facturii in aceste conditii sau tocmai din acest motiv al incalcarii indeplinirii obligatiei de a negocia si deci contracta ptr comitent de catre comisionar......este refuzata la plata.

Multumesc,

Cu stima
Flory

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intermedieri marius_fd marius_fd recent am deschis o firma de intermedieri si as dori sa aflu si eu care este contractul cel mai bun pentru intermediarea unei afaceri cu beneficiarul (vezi toată discuția)
Contract de comision Silvia  Aldea Silvia Aldea Va rog frumos, daca se poate si aveti, as avea nevoie de un model de contract de comision. Dar sa fie un contract care ar rezista in instanta in cazul unui ... (vezi toată discuția)
Contract cadru de comision + anexe diferite pentru fiecare tranzactie? ContSters156394 ContSters156394 O societate poate semna un contract cadru de comision cu o alta firma, fara sa fie stipulat in acesta un comision procent, sau o suma fixa achitata catre ... (vezi toată discuția)