avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum pot recupera banii de la un patron care nu a facut ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum pot recupera banii de la un patron care nu a facut contrat de munca?

Situatia sta in felul urmator am lucrat la un patorn din data de 16 apr pana pe 5 mai am fost si barman si mai multe. Ni s-a spus ca ne fac contracte le-am dat buletinele sa le faca "cica" dar noi nici nu am vazut contractul la culoare. Acum dupa ce a a trecut 1 mai si sa terminat pe 6 am facut inventarul pe bar si am intrebat de bani si ni-sa spus ca ziua urmatoare ne da banii dupa ce se fac calculele de pe inventar si etc acum respectivul patorn tot cauta scuze si multe altele ca nu a avut timp de calculat ca a avut alte treburi etc. Cum pot recupera banii pe zilele lucrate de la respectivul? In situatia mea mai sunt si alti 7 colegi.Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: MDP LAWYERS , Avocat 11:41, 8 Mai 2013
il notificati in scris prin care ii solicitati salariul aferent perioadei lucrate si /sau incheierea contractului de munca in cazul in care ramaneti, daca nici asa nu primiti nimic, actiune in instanta cu conditia sa dovediti ca ati lucrat la repectivul
1. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

2. Art. 16 C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
..

Art.260 C.mun.
1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

3. Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza careia acel angajator isi are sediul social
In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
In primul rand sfatul meu e sa faceti o plangere la ITM pt munca la negru. Apoi faceti toti plangere la instanta impotriva patronului. Toti faceti aceasi plangere declarand ca nu v-a facut ctr de munca si nu va platit. Totodata calculati-va orele lucrate si banii pe acre ar fi trebuit sa-i primiti. succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat ! noname4jess noname4jess Am lucrat un timp de o luna de zile la un local pe incredere , nu mi s-a incheiat un contract, patroana invocandu-mi varii motive si promitandu-mi un contract ... (vezi toată discuția)
Munca neplatita in cazul lipsei contractului de munca Ruxandra17 Ruxandra17 Buna ziua! Fratele meu a lucrat timp de cateva luni pentru un studio foto din Cluj Napoca, insa, in ciuda faptului ca i s-au facut analizele medicale, nu a ... (vezi toată discuția)
Nu mi-am primit salariul de 2 luni jumatate RaduCiprian RaduCiprian Buna seara,am lucrat la o firma si nu mi-am primit salariul de 2 luni jumatate,nu am primit nici contract de munca si mi sa dat sa semnez la angajare un ... (vezi toată discuția)