avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca neplatita in cazul lipsei contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca neplatita in cazul lipsei contractului de munca

Buna ziua!

Fratele meu a lucrat timp de cateva luni pentru un studio foto din Cluj Napoca, insa, in ciuda faptului ca i s-au facut analizele medicale, nu a primit niciodata contractul de munca. Firma este inregistrata la registrul comertului dar nu detine licenta pentru niciunul dintre programele de editare folosite si niciunul dintre angajati nu are contract de munca. Patronul firmei se scuza mereu ca nu are bani pentru a plati salariile angajatilor, in cazul de fata datorandu-i fratelui meu o suma destul de mare de bani. Ce ar putea face fratele meu in aceasta situatie? Ar putea rezolva ceva in cazul in care ar anunta ANAF despre ilegalitatile din firma respectiva? Ce ne-ati sfatui sa facem? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ruxandra17 , utilizator 15:28, 11 Noiembrie 2015
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

2. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

3. Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Va multumesc mult pentru raspunsul promt. O singura intrebare as mai avea. Mi s-a spus dintr-o sursa nesigura ca fratele meu ar putea sa primeasca si el o amenda datorita faptului ca a lucrat fara contract. In ce masura este adevarata aceasta afirmatie? Va multumesc
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
...
Deci practic nu se poate face nimic...Totul e pierdut...
Daca doreste poate sesiza ITM-ul sau poate initia direct o actiune in instanta.

Alte discuții în legătură

Probleme cu salariul după demisia de la o firma de distribuție Ede Attila Ede Attila Buna seara cum se procedeaza in acest caz am lucrat intro firma de distributie. Am spus la patron ca bag demisia nu o vut timp de mine nici preavizul nu o grut ... (vezi toată discuția)
Cum pot recupera banii de la un patron care nu a facut contrat de munca? Novac_Daniel Novac_Daniel Situatia sta in felul urmator am lucrat la un patorn din data de 16 apr pana pe 5 mai am fost si barman si mai multe. Ni s-a spus ca ne fac contracte le-am dat ... (vezi toată discuția)
Contract de munca inregistrat sau nu secretaru79 secretaru79 cum pot afla daca muncesc legal sau la negru ? multumesc (vezi toată discuția)