avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am avut condamnare doresc reabilitare.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am avut condamnare doresc reabilitare.

Am fost condamnat in anul 1993 la un 1an si 6 luni inchisoare pt gestiune frauduloasa. Doresc reabilitare. Ce sa fac?
Cel mai recent răspuns: ClydeS , utilizator 20:16, 31 Iulie 2011
aceeasi intrebare ca si GabrielaA. Ati fost condamnat cu suspendare sau ati executat efectiv. Intrucat daca ati avut o pedeapsa cu suspendare trebuie sa faceti o reabilitare de drept, care de la instanta la instanta se face ori la politie ori printr-o cerere la judecatorie. Ori daca ati executat pedeapsa trebuie sa faceti o cerere de reabilitare judecatoreasca, cu dovada acitarii cheltuielilor judiciare, ca ati lucrat si evident nu ati mai avut o alta abtere.
Persoana care intreaba a zis ca a fost condamnat la 1 an si 6 luni, deci nu poate interveni reabilitarea de drept care prevede pedeaspsa de maxim 1 an sau amenda.
In acest caz trebtuie sa va adresati instantei de judecata cu o cerere privind reabilitarea judecatoreasca.
In conformitate cu dispozitiile codului penal:
ART. 135
Reabilitarea judecătorească
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească:
a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
b) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani până la 10 ani, după trecerea unui termen de 5 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
c) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
d) în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă comutate sau înlocuite cu pedeapsa închisorii, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei cu închisoare.
Procurorul general poate dispune, în cazuri excepţionale, reducerea termenelor prevăzute în acest articol.
ART. 136
Calculul termenului de reabilitare
Termenele prevăzute în art. 134 şi 135 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnaţi la pedeapsa cu amendă termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată sau executarea ei s-a stins în alt mod.
În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere.
ART. 137
Condiţiile reabilitării judecătoreşti
Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a suferit o nouă condamnare în intervalul prevăzut în art. 135;
b) îşi are asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;
c) a avut o bună conduită;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.

Când instanţa constată că nu este îndeplinită condiţia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreşte relei-voinţe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2009
Rodica Ciobanu, Avocat
2007_rozi a scris:

.......
Procurorul general poate dispune, în cazuri excepţionale, reducerea termenelor prevăzute în acest articol.
.......

Cu scuzele de rigoare ca accesez acest post....puteti sa imi enumerati cazutile exceptionale prin care procurorul reduce termenele de reabilitare? Va multumesc.
Intamplator cautam calculul unui termen de reabilitare pt o pedeapsa cu condamnare cu suspendarea executarii.Desi este o problema veche deschisa pe forum eu abia acum am descoperit raspunsul despre care spun ca este f.bine documentat.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cazier judiciar! anonim2008 anonim2008 Buna ziua as dori si eu sa intre in cat timp iti expira cazierul sunt eliberat din 2004 pt furt si as dori sa stiu cand imi expira cazierul si ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea unui cazier cu executarea pedepsei charitondani charitondani spuneti-mi va rog daca am avut un dosar penal cu suspendare in anul 1991 si altul cu executarea pedepsei si sentinta definitiva in anul 1996 pot sa beneficiez ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar - culpa id_store id_store Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca unei persoane condamnate definitiv cu executare pentru ucidere din culpa, accident de masina, la sfarsitul executarii ... (vezi toată discuția)