avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... conditii acordare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

conditii acordare somaj

Avem urmatoarea speta:
Salariat in sector privat, stagiu cotizare 12 luni, demisioneaza ramanand 1 luna fara ocupatie, se reintoarce la vechiul loc de munca, iar dupa o perioda de 1 saptamana i se desface contractul individual de munca. Poate beneficia de indemnizatia de somaj? Ce alte conditii mai trebuie indeplinite in afara celei privind stagiul de cotizare de 12 luni in ultimele 24?
Multumim!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:33, 8 Mai 2013
Poate beneficia de indemnizatie de somaj daca:
- ii inceteaza contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile salariatului;
- daca in cele 24 de luni premergatoare inregistyrarii la Agentia de Somaj are 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
Alte conditii , decat cele mentionate mais us de colegul nostru, le gasiti in Legea nr.76/2002, si anume :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj koka1 koka1 buna seara. daca dupa un an de somaj mi se face o angajare pe o perioada det de 3 luni, dupa aceste 3 luni pot beneficia de somaj in continuare, avind in ... (vezi toată discuția)
Somaj sau nu? girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta A lucreaza din 01.09.2009. De atunci are 7 luni lucrate , 3 de somaj si 4 de concediu medical. Momentan lucreaza dar in ianuarie crede ca s-ar putea ca firma ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj? lolly7 lolly7 Buna seara, am o dilema, as vrea sa stiu,daca am dreptul la somaj? -din 08.03.2011 - 07.03.2012 am fost in somaj -Am gasit un nou loc de munca, dar din ... (vezi toată discuția)