avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Raspundere civila pentru copil accidentat pentru ca a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Raspundere civila pentru copil accidentat pentru ca a sarit in fata masinii

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns si un sfat in urmatoarea problema:
Intr-una din zilele trecute mai precis pe 30.04, un copil in varsta de 16 a sarit in fata masinii pe care sotul meu o conducea.(mai bine zis acel copil a vrut sa traverseze strada , a ajuns la aproape jumatatea drumului dupa care mama care vruseze sa traverseze si ea a ramas pe loc si a strigat la copil sa se intoarca vazand ca vin masini din ambele sensuri.Copilul la strigatul mamei , s-a intors neasigurandu-se , fapt ptr care sotul meu care conducea masina a franat dar tot nu a putut sa-l evite.(in acest sens exista martori care ne sustin, care a vazut tot ce s-a intamplat).Masina a fost testata de catre politie, nu exista vina in acest sens, fapt ptr care politia i-a restituit sotului meu permisul.
Dar....in momentul impactului, copilul a fost proiectat pe parbriz si in momentul cand a cazut pe ciment a intrat in coma.Operatia chirurgicala facuta la cap , a reusit si copilul si-a revenit urmand acum recuperarea care probabil va fi de lunga durata.
In alta ordine de idei cu toate ca in seara respectiva cand sotul meu i-a spus tatalui copilului" domnule nu am avut cum sa-l evit! daca nu-l striga sa se intoarca nu se intampla asa ceva!" tatal luandu-se cu mainile de cap a spus:"stiu domnule ca nu sunteti vinovat!", in data de 3.05. am mers la spital sa vedem copilul(starea lui o stiam ,ptr ca zilnic sunam la spital si ne interesam), ne-am intalnit cu mama copilului care nu ne-a lasat sa-l vedem si a zis ca nu ne da nici-o informatie, sa plecam de acolo si ca citez" de ce ati venit? ati venit sa discutam ?nu discutam nimic acum?
Toate astea ne-a dat de gandit ca vor deschide proces ptr despagubiri cu spitalizarea si probabil morale.V-as intreba care este cea mai rea situatie la care s-ar putea ajunge si ce sfat ne dati.Marturisesc ca singura vina care a avut-o sotul meu este ca trecea in acel moment pe acolo.
Masina a fost avariata , iar cheltuiala am suportat-o noi, neavand casco.
Va rog din suflet ajutati-ma cu un raspuns.Daca nu am postat bine aici va rog sa-mi spuneti la ce sectiune sa postez.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Silvia Dumitru , utilizator 08:42, 9 Mai 2013
Buna ziua,
Trebuie sa stiti ca daca pietonul nu traversa pe trecerea de pietoni, vine ii apartine si puteti sa va recuperati pagubele dandu-i in judecata.
Daca va vor da ei, iar vina apartine sotului, oricum va plati asiguratorul, unde aveti RCA-ul incheiat, sotul va fi obligat in solidar, dar vor plati ei, pentru ca sunt obligati prin polita si lege.

Daca politia a stabilit ca e vinovat copilul, le puteti cere bani dvs, evident daca aveti si chitante ptr repararea masinii.
Buna ziua,
1. Cand sotul dumneavoastra va fi invitat la politia rutiera sa dea declaratii sa nu se duca fara avocat.
2. Sotului dumneavoastra i se va intocmi dosar pentru vatamare din culpa, nu va speriati asa e legea.
3. Parintii se poat constitui parte civila in acest dosar dar, daca descrierea dumneavoastra este cea strict reala, nu au mari sanse.
4. Pot actiona si in civil pentru daune materiale si morale, in acest caz trebuind sa achite taxa judiciara de timbru, deci putin probabil.
5. Sotul sa nu dea nicio declaratie fara avocat langa el, repet!
6. Sa aveti numele si datele de identificare ale martorilor si sa fiti convinsi ca si la cercetarea penala cat si in fata instantei vor declara acelas lucru.
Multa bafta!
av. Gabriel Klein Kiritescu
ca urmare a producerii accidentului s-a deschis un dosar penal intrucat a existat o victima.
de regula in astfel de cazuri se retine permisul de conducere al conducatorului auto si se inlocuieste cu o dovada cu drept de circulatie care trebuie prelungita la fiecare 30 de zile pana la finalizarea cercetarilor si a dosarului.
faptul ca nu a fost retinut permisul de conducere poate duce la concluzia ca din primele cercetari de la fata locului politia a considerat ca vina nu ii apartine conducatorului auto iar accidentul s-a produs intr-o zona nemarcata ptr traversarea pietonilor.
totusi, in astfel de cazuri se face o expertiza tehnica auto judiciara care se va finaliza cu un raport in vederea clarificarii circumstantelor producerii accidentului, respectarea regulilor de circulatie de catre participanti, viteza autovehiculului, posibilitatile de evitare ale accidentului.
aceasta expertiza o puteti solicita dvs. (cu cheltuielile aferente) in cazul in care politia sau procurorul nu o dispun. este posibil ca din cercetarile de la fata locului sa se traga concluzia ca vinovat de producerea accidentului este pietonul si atunci nu mai este nevoie de expertiza.
cel mai important este ca soferul sa fi respectat toate regulile de circulatie in sectorul de drum respectiv (in primul rand viteza de deplasare) chiar daca pietonul nu a traversat regulamentar. ptr ca in caz contrar se poate considera culpa comuna.
daca sotul va fi considerat nevinovat ptr producerea accidentului va puteti indrepta pe cale civila impotriva familiei respective ptr recuperarea prejudiciului cauzat in urma accidentului (pastrati bine chitantele si facturile cu repararea masinii).
este moral sa va interesati de starea victimei dar numai in cazul in care scopul acesteia nu este obtinerea unor foloase necuvenite. daca vor bani le puteti spune ca este cale lunga pana acolo.
Va multumesc din suflet ptr raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident soldat cu deces ContSters252762 ContSters252762 va salut sunt nou pe acest site; am si eu o mare problema: in urma cu cateva luni am avut un accident pe un drum local; veneam cu masina de la tara si am ... (vezi toată discuția)
Dosar penal accident costivasile costivasile Va salut! Am si eu o nemurire....Acum 4luni si ceva de zile am lovit un copil...copilul a luat-o la fuga in fata masinii, neasigurand-se si traversand prin loc ... (vezi toată discuția)
Despagubire dauna auto - accident cu pieton -trecere neregulamentara neamtuandrei neamtuandrei Buna ziua, Acum cateva zile am fost implicat intr-un accident rutier cu un pieton care traversa neregulamentar o strada care are 2 benzi pe sensul de mers, ... (vezi toată discuția)