avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... anularea procesului verbal(asigurarea imi cere daunele)
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

anularea procesului verbal(asigurarea imi cere daunele)

Buna ziua... va rog din suflet sa ma ajutati cu ceva informatii...
Am avut un accident neimplicand victime....Baiatul respectiv cu care m-am lovit nu acordase prioritate la plecarea de pe loc...ceea ce au si constatat cei de la politie... Vinovatul a fost el ... i-au dat o amenda si cred ca i-a fost si permisul suspendat...in urma procesului verbal eu mi-am reparat masina pe asigurarea lui...Intre timp acesta a dat politia in judecata din motivele stiute numai de el...am fost chemata la proces ca martor nu am declarat decat ceea ce s-a intamplat cu adevarat si cam atat s-a intamplat...Pana acum cateva zile cand mi-a venit un fel de somatie de la societatea de asigurare la care acel baiat era asigurat si eu mi-am facut masina....Ca in urma anularii procesului verbal in baza caruia eu am incasat de la ei o anumita suma de mi-am facut masina...urmare a acestui fapt eu trebuie sa restitui despagubirea primita...
Ceea ce nu inteleg eu este ca politia a constatat vinovatul...adik acel baiat... acest baiat judecandu-se cu politia pana la urma a avut de castigat anularea procesului verbal....dar asigurarea aceasta nu are legatura...de ce mi-a venit acum aceasta somatie si nu inteleg unde e vina mea....
Va rog sa ma ajutati cu niste informatii... multumesc anticipat...
Cel mai recent răspuns: alina201 , utilizator 14:07, 4 Martie 2009
Nu s+a stabilit vinovatia dv in producerea accidentului, maui mult c el care v+a dat asigurarea lui a consimtit ca se afla in cuklpa sichiar daca nu i se angajeaya raspunderea contraventionala poate raspunde civil si pentru culpa cea mai usoara
si asta ce inseamna cum ar trebui sa procedez?
In urma accidentului, ati fost la politie, iar organul de politie a constatat (bine sau rau...) ca vina in producerea accidentului ii apartine partii adverse implicate in accident, iar pe baza acestei constatari, partea adversa v-a dat asigurarea sa pentru a va repara masina.
Ulterior, contravenientul a contestat in instanta PV de contraventie in baza caruia a fost sanctionat si, pe baza probelor administrate, instanta a dispus anularea PV de contraventie astfel ca, urmare a acestei consecinte, asiguratorul nu s-a mai putut indrepta impotriva contravenientului pentru recuperarea sumelor reprezentand cval. reparatiilor masinii dv. deoarece nu mai avea temei legal, astfel ca - in mod corect - s-a indreptat impotriva dv. pentru recuperarea acestora.
Este posibil insa ca PV de contraventie sa fi fost anulat pentru anumite vicii de forma, sau pentru lipsa unor mentiuni obligatorii pentru validitatea acestuia.
Va recomand sa obtineti un exemplar al hotararii prin care s-a anulat PV de contraventie, chiar de la asiguratorul care va obliga acum la despagubiri si, daca nu s-a constatat nevinovatia contravenientului ci anularea se datoreaza doar unor vicii ale PV de contraventie, veti da in judecata pe contravenientul vinovat de producerea accidentului pentru acoperirea sumelor pretinse de asigurator.
Daca prin hotararea instantei ramasa irevocabila se constata nevinovatia contravenientului, atunci vina va apartine si, in mod corect asiguratorul s-a indreptat impotriva dv. pentru recuperarea pagubei. ;)
Poate e numai o senzatie de a mea, dar aici ceva nu miroase cum trebuie.
Daca era un proces pe rol, cum se face ca asiguratorul a dat drumul la bani ca persoana ce a postat sa isi repare masina ? As vrea sa vad si eu asiguratorul ala care plateste in avans :O, ca apoi sa aiba de primit in urma altui proces, pe care nu se stie daca o sa-l castige #-o
cora2006 a scris:

Ulterior, contravenientul a contestat in instanta PV de contraventie in baza caruia a fost sanctionat si, pe baza probelor administrate, instanta a dispus anularea PV de contraventie astfel ca, urmare a acestei consecinte, asiguratorul nu s-a mai putut indrepta impotriva contravenientului pentru recuperarea sumelor reprezentand cval. reparatiilor masinii dv.

In ce sens sa se indrepte asupra contravenientului, de ce ne facem asigurari atunci ? Se elibereaza autorizatie de reparatie in limita politei contravenientului, daca nu o acopera integral atunci intra in ecuatie contravenientul, insa nu cu firma de asigurari, ea facandu-si treaba ce depindea de ea, ramanand o problema intre pagubit si contravenient.
Parerea mea.
pentru saxx:
Cred ca nu ati citit bine ce am spus, sau poate nu am fost eu destul de coerenta in mesajul anterior, de aceea revin cu explicatii.
Societatea de asigurari a efectuat reparatia masinii celeilalte parti implicate in accident, nu a masinii contravenientului asigurat, astfel ca, pe baza PV de contraventie incheiat de politie din care rezulta culpa contravenientului si pe baza politei RCA a acestuia, a aprobat acoperirea sumei necesare pentru repararea masinii celeilalet parti.
Ulterior, contravenientul a atacat PV de contraventie si, in final a obtinut anularea sa, dupa care s-a dus la societatea de asigurari sa o instiinteze despre acest lucru pentru ca sa nu se aiba in vedere marirea politei sale RCA.
Pe cale de consecinta, societatea de asigurari a platit o suma pe care nu o mai poate recupera de la contravenient, astfel ca ea se va indrepta impotriva celui care i-a dat suma de bani pentru repararea masinii sale, situatie in care partea despagubita il va chema in garantie pe contravenient in situatia in care prin hotararea irevocabila de anulare a PV de contraventie nu s-a constatat nevinovatia contravenientului. Daca da, atunci acesta este obligat sa achite suma catre societatea de asigurari, deoarece era culpa sa. ;)

Alte discuții în legătură

Accident auto-refuz predare rsc-notificare instanta persoana nevinovata andreeakristina andreeakristina buna ziua, am fost implicata intr-un accident auto, iar vinovatul a refuzat sa imi predea asigurarea RCA. Politia a fost prezenta la fata locului si a ... (vezi toată discuția)
Plângere contravențională: se poate cere instanței să constate că a fost culpă comună într-un accident de circulație? Pilu Pilu Buna ziua, as avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva: Un prieten vrea sa faca plangere impotriva unui p.v. de contraventie (accident de circulatie, ... (vezi toată discuția)
Urgentarea procedurii de stabilire a daunelor unui autotorurism snowden snowden Acum 2 saptamani am fost victima unui accident rutier din care a rezultat mai mult de 38 de parti avariate (inclusiv airbag-uri) ceea ce ar putea insemna dauna ... (vezi toată discuția)