Buna ziua. As dori sa intreb colegii de forum ce se intelege mai exact prin dispozitiv "maini libere" si cum poate fi interpretat Art. 108 (1), a) 2.:
2. folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip mâini libere;
Daca telefonul are functie de speacker, adica dat pe difuzor, nu este considerat "maini libere"? Legea spune ca imi este permis sa folosesc un telefon prevazut cu maini libere, asa se subintelege din prezentul articol. Nu spune nicidecum ca aceasta functie sa fie activata. Cum pot fi sanctionat daca sunt prins vorbind la telefon, in conditiile in care nu se poate demonstra ce telefon aveam si daca are sau nu functia de "maini libere", si nici daca era activata aceasta optiune. Articolul mi se pare invechit, datand de pe vremea telefoanelor gen 3310, 6310i, Ericsson-uri si alte asemenea, care nu aveau functie de handsfree (difuzor), ci era necesara folosirea unui carkit special, pentru a putea fi folosite cu "maini libere". Cum tehnologia a evoluat si acum cam orice telefon are o astfel de functie (banala), de ce nu se tine cont de asta? Repet, legea spune sa existe un dispozitiv "maini libere", nicidecum nu specifica sa fie activat... Dpdv juridic cum interpretati acest articol? Astept pareri si va multumesc pentru timpul acordat.
Legea spune ca NU pot folosi telefon care nu prevazut cu dispozitiv "maini libere". Mie nu mi se pare clara, atata tot. Inteleg si eu ce urmareste, si va dau dreptate, insa mi se pare prost formulat articolul. De aceea eram curios daca intr-un eventual proces ar putea lasa loc de interpretari. Va multumesc
A, nu, nici vorba. Puteti sa tregeti pe dreapta si sa vorbiti la telefon. Conducand, nu aveti voie sa stati cu telefonul in mana. Pt ca in realitate, puteti sa nici nu vorbiti la el, va vede cu telefon in mana sau mana la ureche.. luati amenda. Ma rog, intai va opreste si gaseste pentru ce sa va dea amenda.
Amenda auto
marius_ng
Am primit o amenda de aprox 900 lei pentru \"vorbit la telefon în timpul conducerii auto\" fara dispozitiv maini libere. În PV la mențiuni, am menționat ... (vezi toată discuția)