Buna ziua,
Ma adresez dumneavoastra pentru o problema de succesiune rugându-va sa ma sfatuiti ce sa fac in situatia pe care v-o prezint mai jos :
Mama mea a murit in 1990. Dupa câteva luni de la moartea ei, in 1991, tata ne-a facut (mie si sorei mele) actele de succesiune de pe partea mamei, adica pentru 1/2 din casa, cealalta jumatate a ramas pe numele tatalui. Tata a renuntat la partea ce-i revenea de la mama. Fiecare dintre noi doua a primit o jumatate din partea mamei, adica 1/4 din casa. Dupa aceea tata ne-a repartizat (verbal) partea din casa care revine fiecaruia, mie si sorei mele.
In 1992 eu am plecat in strainatate unde traiesc legal. La plecarea mea din tara am lasat actul meu de succesiune la tatal meu in România. In anul 2002 tatal meu a murit. Inainte de a muri el a dat jumatatea lui de casa sorei mele, care l-a intretinut (deci ea are acum 3/4 din casa, e corect). Ceea ce contest eu este ca imediat dupa moartea tatalui, sora mea a intrat in partea mea de casa fara sa-mi spuna, a renovat-o si acum si-a facut sediul acolo pentru ca partea ce i-a repartizat-o tata prin primul act succesorial nu i-a convenit. In prezent ea a ocupat toata casa. In plus, mi-a zis ca a facut curat in biroul tatalui si a aruncat toate hârtiile si scrisorile ce i le-am trimis de aici. Am intrebat-o unde este actul meu de succesiune si mi-a zis ca nu l-a vazut. Dar eu sunt convinsa ca l-a distrus, crezând in felul acesta ca o sa pierd si succesiunea.
Va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarele :
Este posibil sa primesc o duplicata dupa actul meu de succesiune la notariat, si sa recâstig partea mea de casa si in special cea repartizata verbal de catre tatal nostru ? (nu am avut martori, dar sora mea nu neaga faptul).
Daca este posibil s-o recâstig, trebuie sa-i platesc cheltuielile ce le-a facut pentru renovare ? In caz afirmativ, ar fi normal s-o fac numai pe baza de facturi si chitante.
Eu am luat contact cu D-na notarita din localitate si ea mi-a zis ca deoarece nu am mai fost in tara din 1992 si ca nu l-am mai vazut pe tata, sora mea avea dreptul sa-mi ia partea.
Eu nu inteleg acest rationament, deoarece partea mea de casa facea parte din ceea ce revenea mamei, nu tatalui. Tata i-a dat partea lui intreaga pe care eu nu o contest.
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra.