As dori sa contest certificarea unei companii care a incalcat in mod sistematic acest standard. Ce etape am de parcurs in acest sens? Din ce am inteles aceste certificari sunt actualizate periodic, unde pot gasi informatii cu privire la starea certificarii, data urmatorului audit si cum ma pot asigura ca auditorul (indiferent cine va fi acesta) va intra in posesia informatiilor astfel incat sa nu-i poata actualiza certificarea?
Am facut si sesizare la ANPC, dar pot ei retrage certificarea sau cine? Au incalcat multe cerinte, ar trebui sa scriu destul de mult pe tema asta. Am intrebat si firma care i-a certificat ce demersuri pot face pentru a contesta certificarea dar nu am primit raspuns, nici nu stiu daca firma de certificare poate in urma unui audit la cerere sa retraga certificarea. Asadar unde ma adresez pentru a depune contestatia? Orice informatii pe tema asta sunt bine venite!
dvs. nu puteti "contesta" certificarea sistemului de management ISo 9001 al firmei respective ci numai "sesiza" sau "reclama" o neconformitate referitoare la un produs sau serviciu.
Puteti detalia despre ce produs/serviciu este vorba?
Obiectivul principal al auditului de supraveghere este respectarea cerintelor standardului de referinta ISO 9001 astfel ca firma de certificare poate sa retraga certificarea in urma unui audit.
ANPC are autoritatea de a sesiza factorii de decizie si operatorii implicati in sistemul de certificare a calitatii produselor si serviciilor, in baza constatarilor proprii si a informatiilor primite de la consumatori, cu privire la neconformitatile produselor si serviciilor destinate populatiei.
Daca ati sesizat si firma care a eliberat certificatul asteptati raspunsul din partea ei si pe cel din partea ANPC.
Daca sunteti nemultumit puteti sesiza RENAR-ul care a acreditat firma de certificare.
Eu am pus o intrebare generica firmei care a facut certificarea dar in asemenea conditii le voi detalia cu subiect si predicat :)
Referitor la cazul meu voi face un rezumat si voi reveni cu detalii, ca si studiu de caz. Nu cred ca pot include nume de firme si de persoane pentru a evita alte procese paralele care pot deriva din acest subiect desi dorinta mea launtrica este sa public toate informatiile cu scop de feedback pentru alti potentiali clienti. Daca nu gasesc pe site-ul lor rubrica de feedback pot face asta si pe alte site-uri, cum ar fi acesta?
firma de certificare poate lua sau nu decizia de a audita societatea respectiva cu privire la cele sesizate. trebuie ca sesizarea sa fie insotita de dovezi care pot demonstra neconformitatea produsului cum ar fi repararea succesiva a produsului fara aducerea la conformitate sau refuzul societatii de a inlocui produsul. in certificatul de garantie trebuie sa fie inscrise conditiile in care se acorda garantia precum si instructiuni de utilizare.
auditurile planificate ale firmelor de certificare sunt platite de catre societatea certificata. firmele de certificare nu prea au interesul sa ridice o certificare chiar daca exista sesizari iar motivul este simplu, pierd clienti. cele sesizate pot fi constatate la urmatorul audit de supraveghere.
Nu va putem promite ca ceea ce veti posta va ramane in forum, daca din ceea ce scrieti se poate identifica firma la care faceti referire mesajele vor fi sterse.
Toate caile pe care puteti actiona sunt cele descrise de cyan in mesajele anterioare:
- ANPC pentru neconformitatea produsului
- sesizari la firma care a certificat produsul, si/sau
- RENAR daca aveti suspiciuni ca firma a certificat un produs care nu corespunde ISO 9001 iar auditul de supraveghere anual este facut superficial.
Inregistrare iso
bogoslov
Buna ziua,
Am cumparat produse de curatenie de la o companie cu intentia de a le vinde in Marea Britanie. Am incheiat contract de exclusivitate cu respectiva ... (vezi toată discuția)