avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensie alimentara

Buna seara, va deranjez cu o intrebare scurta insa doresc sa va expun in cateva cuvinte situatia cu care ma confrunt: am divortat in martie 2012 si am o fata de 5 ani pt care fostul sot a platit corect prin poprire pe salariu pana in luna oct 2012, luna in care eu decid sa cer in instanta o recalculare a pensiei. in ziua infatisarii el trimite o inaintare si se amana procesul. la 2 zile dupa aceasta el isi da demisia astfel incat la infatisarea urmatoare pensia se stabileste diminuata, raportata la minimul pe economie, si se inchide procesul. pana aici ok. urmeaza 4 luni, pana in februarie 2013, in care el nu plateste fetei nici macar 10 bani. decid sa fac o plangere la parchet si dupa o sapt de insistenta din partea organului de politie, el achita cele 4 luni restante in martie. au trecut alte 2 luni, suntem in mai, si el nu a mai platit nimic. astazi am facut o alta plangere la parchet. intrebarile mele sunt urmatoarele daca ma puteti ajuta:
1. ce risca el acum, la a 2-a plangere pt infractiunea de abandon de familie?
2. cum as putea afla daca s-a angajat intre timp pt a cere recalcularea pensiei in privinta majorarii? mentionez ca acum el ar trebui sa plateasca 16,5% din mininul pe economie, bani ce nu ajung nici macar pentru o pereche de pantofi ai fetei...
3. daca el mai are o condamnare cu suspendare, aceasta i-ar putea atrage un proces penal cu executare, daca eu o cer voit intr-o plangere?
4. cum sa procedez pentru a nu ma foi la fiecare 2 luni la parchet reclamand neplata pensiei?
va multumesc pt rabdare, pt raspuns si interesul de a-mi fi citit povestea.
1) nimic in plus , e o alta plangere, prima v-ati retras-o banuiesc. Poate ajunge in instanta si apoi condamnat daca nu a platit din rea-credinta si dvs nu va mai retrageti plagerea.
2) nu aflati.
3) daca e gasit vinovat in urma cercetarii penale, se poate revoca suspendarea. Asta n-o cereti dvs.
4) mergeti la un executor judecatoresc, acesta poate afla daca e angajat si ii pune poprire pe salariu.
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
gi-jane2, moderator
va multumesc insa...tinand cont ca abandonul de familie e caz penal...cred ca legea nu e atat de permisiva incat sa ramana rece la repetarile cu rea-credinta si rea-vointa a celui reclamat. o amenda penala, ceva de genu'...i-ar putea aplica, drept invatatura de minte si poate un bobarnac ce sa-i aminteasca de faptul ca are un copil pt care e responsabil.
Instanta de judecata va dispune, in mod obligatoriu, revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei, in situatia in care se va dispune condamnarea, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie , art.305 din Codul penal.
Doamna, era mai usor, legal, sa discutati cu el despre nevoile copilei. Sau cu un avocat cu experienta in domeniu, nu doar cu dorinta de a lua orice dosar, cat de neintemeiat ar fi fost el.
Ati putea incerca acum comunicarea, insa va fi dificila.
Un executor poate afla unde lucreaza sau daca are venituri legale; un detectiv ar putea afla daca lucreaza in fapt undeva. Un mediator v-ar putea ajuta sa mediati problemele.
Intr-adevar daca a fost xonxamnat anterior si este gasit vinovat risfa sa ajunga la in hisoare.
Este insa greu de spus daca va fi gasit vinovat.
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara elisabetatoma elisabetatoma Buna ziua! In urma unui proces de divort fostul sot este obligat la plata pensiei alimentare. Din pacate nu se intampla acest lucru, cu toate ca are si ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie alimentara- cum pot recupera pensia restanta ? roxanaioana2013 roxanaioana2013 buna ziua.mam divortat in 2011,in urma casatoriei a rezultat un minor....instanta a decis ca tatal copilului sa dea pensie alimentara 170 ron.de atunci si pana ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara crismunteanu crismunteanu O fata de 18 ani, eleva la liceu in clasa a XIIa, prin hotarare judecatoreasca ar trebui sa primeasca de la tatal sau o pensie de intretinere de 250 de lei pe ... (vezi toată discuția)