avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua!
In urma unui proces de divort fostul sot este obligat la plata pensiei alimentare. Din pacate nu se intampla acest lucru, cu toate ca are si retoactiv din 2012 de platit + cheltuieli de judecata.
Motivarea lui este ca nu are bani. Din cate banuiesc eu nu are un loc de munca...
Exista vreo forma prin care totusi copilul poate beneficia de acest drept ? Sau daca el spune nu am...asta este?
Pot sa il restrictionez in privinta programului de vizita al copilului daca nu plateste pensia ?
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:15, 16 Septembrie 2013
Mergeti cu hotararea la executor sa incerce sa il execute silit, poate are totusi venituri sau bunuri.
Ii puteti face si plangere penala pentru abandon daca timp de doua luni nu plateste. In cursul ancheti se va afla daca nu plateste din rea credinta sau pt ca nu are.
Vizita nu are legatura cu pensia.
Ultima modificare: Luni, 16 Septembrie 2013
gi-jane2, moderator
Pensia de intretinere trebuie platita, chiar daca nu sunt realizate venituri ( pensia este raportata la salariul minim pe economia nationala ).

Obligatia legala de intretinere poate fi indeplinita si in natura.

Neplata , cu rea credinta, timp de cel putin doua luni, a pensiei de intretinere reprezinta elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie, incriminata de art. 305 din Codul penal .( impacarea partilor este o cauza care inlatura raspunderea penala).

Hotararea judecatoreasca, in materie de pensie de intretinere , este executorie de drept.

Dumneavoastra va puteti adresa unui executor judecatoresc, pentru dobandirea sumelor de bani cu titlu de pensie de intretinere, pentru ultimii trei ani , executarea silita vizand bunurile mobile si imobile detinute de tatal copilului .( este operant termenul de prescriptie de trei ani , si pentru obligatia legala de intretinere ).


Programul de vizitare poate fi redus , urmand a fi modificare intervalele de timp stabilite, daca acestea nu corespund interesului superior al minorului ( lamuriri in acest sens gasiti si in legea 272/2004 ).

Succes.



Multumesc frumos!
Ce anume inseamna "Obligatia legala de intretinere poate fi indeplinita si in natura" ?

Nu e cazul dvs cat instanta a stabilit sa plateasca in bani, insa platind in natura, isi poate dovedi buna credinta. Prin plata in natura se intelege sa ii ia haine sau sa ii asigure hrana, in general sa contribuie la intretinerea copilului cu ce poate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita pensie intretinere copil gigelas gigelas Daca sotul,care trebuie sa plateasca pensia de intretinere pt.copil,nu are niciun fel de venit,nici bunuri pe numele lui,cum se poate totusi executa ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie mirela85 mirela85 am si eu o intrebare:sunt divortata si am un copil.fostul sot a fost obligat la plata pensiei de intretinere dar nu am mai platit de 2 ani.mentionez ca el nu ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie ... ralu_2008 ralu_2008 spuneti-mi, va rog, reaua credinta in cazul unui abandon de familie se intruneste numai daca cel obligat la plata sumei cu titlu de intretinere obtine venituri ... (vezi toată discuția)