avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara a salariatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara a salariatului

Care este procedura completa pentru cercetarea disciplinara a salariatului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 10 Mai 2013
1. Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

2. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.

Conf art 251 CM
"(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nicio măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este."
referatul de sesizare trebuie comunicat si angajatului? mentionez ca in momentul de fata contractul angajatului este suspendat. angajatul poate fi convocat la sediul angajatorului, avand in vedere ca acesta locuieste in alt judet, unde se afla si punctul de lucru la care a fost savarsita abatarea?
Referatul de sesizare nu trebuie comunicat salariatului ..... convocarea o face angajatorul care stabileste obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Dar angajatul nu poate invoca situatia financiara precara pentru a nu se prezenta la sediul angajatorului? Acesta poate constitui un motiv obiectiv de neprezentare?

Alte discuții în legătură

Decizie incetare cim conf. art. 61 lit. a cioc natalia cioc natalia Buna seara, Va rog frumos sa-mi spuneti care sunt pasii legali pe catre trebuie sa-i urmeze angajatorul in cazul desfacerii cim conf. art. 61 lit. a, si un ... (vezi toată discuția)
Demisie salariat fara preaviz mari_ionescu mari_ionescu Buna ziua, O salariata a depus cererea de incetare a activitatii la demisie cu data de 10.04.2015 fara efectuarea preavizului. Conform contractului individual ... (vezi toată discuția)
Ce obligatii are angajatorul la absentarea nemotivata? NinelM NinelM Buna seara, fostul meu angajator, m-a trecut absent nemotivat pentru o perioada de 5 luni, tot pentru aceasta perioada avand contractul de munca suspendat. ... (vezi toată discuția)