avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce obligatii are angajatorul la absentarea nemotivata?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce obligatii are angajatorul la absentarea nemotivata?

Buna seara, fostul meu angajator, m-a trecut absent nemotivat pentru o perioada de 5 luni, tot pentru aceasta perioada avand contractul de munca suspendat. Intrebarea mea este, nu cumva acesta ca sa ma treaca absent nemotivat si sa imi suspende contractul de munca, ar fi trebuit sa ma instiinteze? Nu trebuia sa imi trimita acasa o convocare pentru a veni la munca? Nu ar fi trebuit sa intocmasca un dosar de cercetare disciplinara, de care sa am si eu habar?!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:42, 24 Martie 2018
Era obligat ca in termen de trei zile sa va suspende contractul, sa convoace comisia de disciplica si sa declanseze procedura disciplinara. Trebuia sa va convoace la cercetare prin scrisoare recomandata. Din pacate nu exista posibilitate de reparatie decat in instanta.
1. De unde ati luat termenul de 3 zile ? ....postati-ne textul de lege referitor la acest termen , precum si cel cu privire la obligativitatea suspendarii c.i.m..

@ NinelM

1. Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

2. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.

3. art.251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Povestea e foarte lunga si complicata, mai exact in martie 2017 angajatorul mi-a cerut mie si celorlalti colegi de munca sa eliberam biroul(punctul de lucru, la care trebuia sa ne desfasuram activitatea, acelasi mentionat in contractul individual de munca). dupa care nu a mai fost de gasit, acesta nu mai raspundea la telefoane, mailuri, sau nu ne primea la sediul central. In urma unor sesizari la itm, acesta a revenit sa deschida punctul de lucru, dar abea la 1 octombrie. Practin in aceasta perioada mi-a fost ingradit accesul la locul de munca.
Ati mai deschis un topic cu acelasi continut
www.avocatnet.ro/forum/discu...

Prin urmare, se va continua discutia in primul topic deschis.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absente comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara , Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate lidiaf lidiaf avem un angajat care nu a mai venit la munca din 04.04.2014, s-a certat cu sefu si nici nu a venit sa-si scrie demisia; cum pot sa-i desfac contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim mirusaby mirusaby Buna ziua, Am un angajat care a fost in CFS luna feb.iar la 1.03.2013 nu a mai venit la serviciu. Am incercat sa-l contactam dar nu raspunde la tel.i-am ... (vezi toată discuția)