avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acord de mediere - una dintre parti s-a razgandit
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acord de mediere - una dintre parti s-a razgandit

Buna ziua,
avem un acord de mediere, iar una din partii nu mai este de acord cu el. Cum prodedam acum? Se mai tine cont de acel acord? Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
IRINA38, utilizator
Cel mai recent răspuns: Username33 , utilizator 18:25, 14 Ianuarie 2018
Eu sunt de parere ca este relevant si care este obiectul litigilului.
In functie de acest aspect puteti primi un raspuns.
Buna seara .
Trebuie sa aiba motive temeince pentru a renunta la aocrdul dat prin mediere ,ca sa se poata obtina anularea acestuia .Trebuie sa se fi aflat de alte motive si probe,in afara celor initiale.Ce s-ar intampla daca toti semneaza un acord de mediere si apoi se razgandesc ?
S-ar crea un haos.
Marius Bote .
La depunerea in instanta a acordului de mediere, partile trebuie sa fie prezente, impreuna cu avocatii (daca au 1). Daca una din parti spune ca nu mai este de acord cu cele acceptate in acordul de mediere, instanta v-a judeca fara a mai tine cont de acordul de mediere.
Da, mie imi pare ca domnul mediator Ciobanu Vasile are dreptate.
Partile trebuie sa fie prezente pentru ca in caz contrar acordul de mediere nu mai este valabil.
Si este logic din punct de vedere juridic sa fie asa.
De ce?
Acordul de mediere are valoarea unui inscris sub semnatura privata si trebuie dovedit.
Daca una din parti nu se prezinta se intra pe probatiunea de drept comun.
Prezentarea acordului de mediere notarului spre autentificare ori instanţei spre incuviintare este o obligatie a partilor doar in cazul in care acordul face obiectul unui transfer de drepturi de proprietate asupra bunurilor imobile ori alte drepturi reale si cauze/partaje succesorale, sub sanctiunea nulitatii absolute. De asemenea, este necesara pronuntarea unei hotarari de expedient de catre instanta in cazul in care acordul se refera la exercitarea drepturi parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor.

In toate celelalte cazuri, prezentarea acordului spre autentificare ori incuviintare nu este obligatorie, ci este o optiune a partilor.

Acordul de mediere este un contract intre parti, considerat incheiat din momentul intelegerii stabilite de ambele parti, simpla manifestare de vointa in sensul contractarii solutiei stabilite la finalul procesului de mediere fiind de ajuns pentru incheierea contractului sub titlu de acord de mediere. In cazul prezentat, la momentul redactarii si semnarii, caci deduc faptul ca acordul are forma scrisa. Fiind un act sub semnatura privata, acordul de mediere trebuie sa respecte conditiile impuse de Codul civil pentru valabilitatea unui asemenea act.

Este recomandabil ca orice acord de mediere sa cuprinda si clauze referitoare la sanctiunile care se aplica in caz de neindeplinire a obligatiilor asumate, nu stiu daca in cazul dvs. asa s-a intamplat.

Acordul de mediere agreat si semnat de catre parti le obliga pe acestea la respectarea lui, la ducerea la indeplinire a obligatiilor asumate. Nerespectarea acordului de mediere atrage in principiu raspunderea contractuala, partea care se considera vatamata putand cere daune-interese in conditiile dreptului comun in materie.

Daca insa acordul din speta prezentata se refera la transfer de drepturi de proprietate asupra bunurilor imobile ori alte drepturi reale si cauze/partaje succesorale sau la exercitarea drepturi parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor, incuviintarea instantei sau pronuntarea unei hotarari de expedient este obligatorie, iar neprezentarea celeilalte parti nu permite indeplinirea procedurii, din pacate.

Daca obiectul acordului dvs. nu se refera la cele de mai sus, puteti cere daune-interese de la partea care refuza sa-si mai indeplineasca obligatiile asumate. Ar fi insa mult mai simplu daca aceste sanctiuni ar fi si prevazute in acord...

Alte discuții în legătură

Mediere, acord autentificat - titlu executoriu sau nu? suflete suflete as mai avea o intrebare:un acord de mediere intre doi soti dar care sunt despartiti in fapt,in acel acord de mediere parintii minorului s-au inteles ca tatal ... (vezi toată discuția)
Efectul juridic al acordului de mediere sorin2009 sorin2009 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti care este efectul juridic al documentului prin care se finalizeaza procesul de mediere. Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Mediere valabila? bogdanA2012 bogdanA2012 Buna seara Bunica mea a fost la mediator in legatura cu cateva terenuri pentru o intelegere amiabila. S-au inteles au semnat actele la mediator, dar a ... (vezi toată discuția)