avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acord de mediere - una dintre parti s-a razgandit
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acord de mediere - una dintre parti s-a razgandit

Buna ziua,
avem un acord de mediere, iar una din partii nu mai este de acord cu el. Cum prodedam acum? Se mai tine cont de acel acord? Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
IRINA38, utilizator
Cel mai recent răspuns: Username33 , utilizator 18:25, 14 Ianuarie 2018
Intrucat astazi chiar am purtat o discutie cu un judecator membru CSM,pe tema acordului de mediere, in cazul in care una dintre parti se razgandeste sunt in masura sa va informez cum procedeaza instantele.

Situatia 1
Acordul de mediere a fost incheiat inainte de declansarea unui proces in fata instantelor competente si o parte nu mai doreste sa respecte acordul.
Solutie: partea care doreste sa respecte acordul poate deschide o actiune ex contracto, obligandu-l pe parat sa isi indeplineasca obligatiile din contract (ca si valoare juridica acordul de mediere este un contract bilateral, sinalagmatic si consensual).

Situatia 2
Acordul de mediere a fost incheiat dupa declansarea procesului si o parte nu mai doreste sa il respecte.
Practica instantelor
Judecatorul verifica existenta unor conditii de validitate la momentul incheierii acordului si daca vointa partilor nu a fost viciata in momentul in care au decis solutia, atunci tine cont de deciziile luate de parti in acord.
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator a scris:

Situatia 1
Acordul de mediere a fost incheiat inainte de declansarea unui proces in fata instantelor competente si o parte nu mai doreste sa respecte acordul.
Solutie: partea care doreste sa respecte acordul poate deschide o actiune ex contracto, obligandu-l pe parat sa isi indeplineasca obligatiile din contract (ca si valoare juridica acordul de mediere este un contract bilateral, sinalagmatic si consensual).

Buna,
ma aflu intr-o situatie in care cealalta parte a acordului de mediere nu mai vrea sa-l respecte si acordul nu a fost depus la instanta (mia culpa insa cei 3 ani de prescriptie inca nu s-au implinit), fapt ce face sa ma aflu in situatie similar descrisa mai sus.
Nu am gasit informatii despre actiunea "ex contracto". Are alta denumire cumva sau e gresit ordografiata ? Spuneti-mi va rog care articol/lege regizeaza aceasta actiune?
Multumesc de raspuns
Ultima modificare: Duminică, 14 Ianuarie 2018
Username33, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere, acord autentificat - titlu executoriu sau nu? suflete suflete as mai avea o intrebare:un acord de mediere intre doi soti dar care sunt despartiti in fapt,in acel acord de mediere parintii minorului s-au inteles ca tatal ... (vezi toată discuția)
Efectul juridic al acordului de mediere sorin2009 sorin2009 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti care este efectul juridic al documentului prin care se finalizeaza procesul de mediere. Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Mediere valabila? bogdanA2012 bogdanA2012 Buna seara Bunica mea a fost la mediator in legatura cu cateva terenuri pentru o intelegere amiabila. S-au inteles au semnat actele la mediator, dar a ... (vezi toată discuția)