avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Se plateste TVA pt prestari servicii SUA?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Se plateste TVA pt prestari servicii SUA?

Daca am un SRL care este inregsitrat ca platitor de TVA, va trebui sa platesc TVA pentru prestari servicii (online marketing) catre o firma Non-UE (SUA, China..) sau platesc doar impozitul de 16%?

Din codul fiscal Art.143 care se refera la acest lucru n-am inteles prea mult :)
Buna seara,

Analiza oricarei activitati economice ce presupune o livrare de bunuri/prestare de servicii se va analiza intotdeauna prin cele 4 conditii cumulative stabilite de art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, redate in continuare:

ART. 126 Operaţiuni impozabile
(1) Din punct de vedere al taxei sunt operaţiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) operaţiunile care, în sensul art. 128 - 130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în sfera taxei, efectuate cu plată;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 132 şi 133;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizată de o persoană impozabilă, astfel cum este definită la art. 127 alin. (1), acţionând ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor să rezulte din una dintre activităţile economice prevăzute la art. 127 alin. (2).

Retineti faptul ca norma metodologica pentru art. 126 din Codul fiscal stabileste ca daca o singura conditie nu este indeplinita nu se datoreaza TVA in Romania.

ART. 133 Locul prestării de servicii
(3) Locul de prestare a serviciilor către o persoană neimpozabilă este locul unde prestatorul îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat în alt loc decât locul în care persoana impozabilă şi-a stabilit sediul activităţii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), locul următoarelor servicii este considerat a fi:

e) locul unde beneficiarul este stabilit sau îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită, dacă respectivul beneficiar este o persoană neimpozabilă care este stabilită sau îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită în afara Comunităţii, în cazul următoarelor servicii:
5. serviciile consultanţilor, inginerilor, juriştilor şi avocaţilor, contabililor şi experţilor contabili, ale birourilor de studii şi alte servicii similare, precum şi prelucrarea de date şi furnizarea de informaţii;

Este o exceptie de la o regula generala, iar factura se emite in regim de scutire de TVA in Romania.
Multumesc pt raspuns. Deci sa inteleg ca pe tranzactii (pe servicii) intracomunitare nu se plateste TVA?
Mai sus am spus gresit. Repet intrebarea:
Prestarile de servicii pentru firme din tari extracomunitare sunt scutite de TVA? Deci daca primesc $100 din SUA platesc doar impozitul nu?
Nu colectati si nu platiti TVA pentru acest tip de servicii.
Pentru impozit sunt 2 variante:
a) impozit pe profit care se stabileaste in urma unui calcul a profitului impozabil la care se aplica 16% .
Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
b) impozit pe venitul microintreprinderilor care se calculeaza aplicand 3% la baza impozabila.
Baza de impozitare este constituită din veniturile din orice sursă, din care se scad:
 veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
 veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
 veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
 veniturile din subvenţii de exploatare;
 veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
 veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
 veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune.
am inteles. Multumesc frumos

Alte discuții în legătură

Tva servicii de cazare sanducatanas sanducatanas S.R.L., proprietara unui hotel, cazeaza lucratori ai unei firme din Bulgaria. Cum se intocmeste factura? Cu sau fara TVA? Multumesc (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar bobotan bobotan Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal ... (vezi toată discuția)
Neimpozabil in romania sau scutit cu drept de deducere popgrigore1989 popgrigore1989 Buna ziua, O societate platitoare de TVA si inregistrata in ROI, facturaeaza o prestare de servicii unei firme care are cod valid de TVA, la rubrica TVA ce ... (vezi toată discuția)