avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Intrebari cu raspuns asigurat
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Intrebari cu raspuns asigurat

Bun venit tuturor la noul titlu inaugurat de Admin !

Presupun ca cineva trebuie sa gaseasca ceva util ,aici,unde curand vor aparea problemele personalizate.
Iata cateva intrebari care probabil nu se vor mai pune:
-De ce,ca persoana fizica,am nevoie de asugurare?
Riscul face parte din viata noastra.Asigurarea limiteaza sau anuleaza efectele producerii riscurilor prin despagubirile pe care Asiguratorii le acorda Asiguratilor-persoane fizice,prin asigurarile oferite:
-locuinta/cladire (incendiu,cutremur,inundatie,distrugere,avariere,etc.)
-bunuri/continut (incendiu,furt,distrugere,avariere,etc.)
-persoane (deces,invaliditate permanenta,-urmare unui accident)
-CASCO autovehicule (avariere si furt)
-RCA obligatorie (raspundere civila pentru pagube cauzate tertilor prin accidente de autovehicul)
-culturi agricole (incendiu,ploi torentiale,furtuna,grindina,etc.)
-animale si pasari (accidente si boli)
-raspundere civila generala/profesionala (pierderi banesti urmare prejudicierii unei terte persoane)
Care este obiectul de activitate,conform CAEN,care permite unei persoane juridice sa activeze ca agent de asigurare?
-activitati auxiliare ale caselor de asigurari si de pensii(cod CAEN 6720) acivitati care includ :serviciile intermediarilor,agentiilor si agentilor de asigurari .Conform Legii nr.32/2000,un agent de asigurare p.f sau p.j.,poate intermedia aceeasi clasa de asigurari doar pentru o singura societate de asigurari
Este nevoie pentru a putea derula activitati de agent, de avizul autoritatii de supraveghere(CSA)?
-agentul de asigurare -persoana juridica,nu are nevoie de autorizarea CSA,aceasta fiind necesara doar in cazul brokerilor de asigurare.
Adrese utile:
www.rca-ieftin.ro
Dictionar asigurari [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2009
nucu$, utilizator
Unele nelamuriri (= scepticism)... :">
Suma obligatorie pt asigurarea locuintei e de bascalie, practic... Da, pot asigura casa pt o suma mai mare... Dar sunt foarte multe familii care nu isi permit asemenea evaluari – si exista riscul sa se aleaga cu... foarte putin spre nimic, in caz de indeplinire a... evenimentului prejudiciator pt asigurat. Asigurarea obligatorie nu rezolva mai nimic pt asigurat, daca e sa fim obiectivi – si este exact ceea ce trebuie acum, cand multi sunt someri si multi abia au cu ce plati "obligatiile banesti” existente si pana acum... si care dau semne ca vor dospi...
Apoi, sunt foarte multe firme care se ocupa cu asa ceva... Cum o alegem pe cea... serioasa? Numele, din cate se poate constata, nu e o garantie: firme "mari" se eschiveaza de la anumite plati; altele isi inchid portile sau isi schimba numele... Agentii sunt... necunoscuti: cum stiu ca nu ma vor "trage in piept”? Umblu sa ii verific? Un simplu apel telefonic nu e suficient... pt ca nu stiu cine e la capatul firului.
Ma va obliga statul sa inchei asigurarea obligatorie numai la anumite firme?
Garanteaza statul ca firmele respective isi vor indeplini obligatiile daca... o fi sa se intample? Sau vom pati ca unii americani: nu ni se platesc sumele pt ca... nu mai sunt bani (au fost prea multe distrugeri d’odata).

Apoi, pensiile "private obligatorii” – nu prea inteleg cum pot fi private si obligatorii in acelasi timp, dar trec peste aceasta... Aleg o anumita firma, si aflu ca aceasta tocmai ce-si inchide portile si banii mei sunt transferati... aleatoriu... Mai am posibilitatea, in asemenea situatie, sa aleg firma pe care o doresc?
In alta ordine de idei, nu prea pare ca cineva stie cati bani s-au "adunat” din aceste "private obligatorii”. In plus, nu inteleg cum de am ajuns sa fim obligati sa platim... pensii private! Daca administratorul firmei respective de asigurari declara falimentul sau palmeaza banii si o intinde (s-au mai vazut cazuri) imi plateste statul banii de pensie? :sorry:
Despre asigurarea obligatorie a locuintei

Prima initiativa de dezvoltare a unui act normativ privind aceasta obligativitate a existat acum aproximativ 5 ani.
Legea a fost promulgata la 4 noiembrie si urma sa intre in vigoare la 120 de zile dupa publicarea in M.O.
Pentru punerea in aplicare a legii este nevoie de un pachet de legi emise de catre CSA.
Asiguratori importanti considera ca aceasta lege prezinta numeroase lipsuri si neclaritati ,din acest motiv aplicabilitatea este pusa sub semnul intrebarii.
Conform legii,asigurarile vor fi incheiate de catre Pool-ul de Asigurare impotriva dezastrelor si proprietarii de locuinte prin intermediul societatilor de asigurare actionate PAID.
Nu sunt exclusi de la incheierea unei asigurari obligatorii cei care au optat pentru o asigurare facultativa la valoarea reala a bunului.
Suma asigurata prin polita obligatorie va fi cuprinsa intre 20000 euro sau 10000 euro,functie de tipul de locuinta asigurata iar prima de asigurare -20 euro,respectiv 10 euro.
Riscurile asigurate sunt inundatiile,cutremurul si alunecarile de teren,indiferent de zona in care este situata locuinta .Este usor de dedus interesul statului la a impune un asemenea tip de asigurare si usor de anticipat nemultumirea"celor multi"
De la data intrarii in vigoare a legii ,proprietarii de locuinte au la dispozitie un an pentru a incheia asigurarea obligatorie in sens contrar sanctiunea este amenda de pana la 500 Ron.
Vor exista scutiri la plata primei de asigurare pentru persoanele care nu dispun de posibilitati materiale,de asemenea si pentru cei care beneficiaza de locuinta sociala si/sau ajutoare sociale.
Proprietarii care detin locuinte cesionate institutiei creditoare vor fi nevoiti sa incheie asigurari obligatorii cat si asigurari facultative,la valoarea reala a bunului.


Pentru initiator-felicitari pentru entuziasm si mult succes!
Pentru cei interesati:

Cine ne pazeste activele: OUG nr.50/2005 (CSSPP)
Ce sunt pensiile facultative si ce vor ele: L 204/2006
Despre pensia obligatorie -administrata privat: L nr.411/2004 actualizata dupa 2007(Pilon II)

Un sfat: Urmariti permanent evolutia activelor dv.-eventual pe site-ul fondului la care ati aderat,sau cel putin rapoartele anuale.Daca presupuneti ca ati gresit optiunea,oricand puteti sa va schimbati administratorul printr-o noua cerere de aderare.
Vaa urez rabdare si prudenta pentru ca sunt banii dumneavoastra:ban:
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2009
nucu$, utilizator
Un sfat: Urmariti permanent evolutia activelor dv.-eventual pe site-ul fondului la care ati aderat,sau cel putin rapoartele anuale.Daca presupuneti ca ati gresit optiunea,oricand puteti sa va schimbati administratorul printr-o noua cerere de aderare

Ideal in primii doi ani, cand comisionul va fi mai mic.
Este vorba de un act de aderare iar in situatia in care o persoana si-a exprimat optiunea pentru un anumit fond,este nevoie de cerere de transfer in ideea in care aceasta doreste transferul catre un alt fond de pensii administrat privat.

Alte discuții în legătură

Angajat devenit pfa - ce se intampla cu pilonul 2? tattila tattila Buna ziua daca un angajat bugetar devine PFA si avea o adeziune obligatorie (avand varsta sub 35 de ani in 2007) la pilonul 2 , iar acum avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Pensie privata pilon 2 georgetag georgetag as dori sa ma lamuriti in legatura cu pensiile private: -care sunt termenele limita de inscriere, - de cand a intrat in vigoare, -care este dobanda la ... (vezi toată discuția)
Pensie privata iuvri iuvri Buna ziua! Cui trebuie sa ma adresez in cazul in care am subscris la un anumit fond de pensii private obligatorii dar m-am "trezit" repartizat la un alt fond ... (vezi toată discuția)