avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire RCA ,contestata de asigurator
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire RCA ,contestata de asigurator

Cand devine creanta certa ,lichida si exigibila , daca asiguratorul nu recunoaste dinamica accidentului si respinge dosarul de dauna ?.Inainte in baza Pv de politie ,a politei RCA si a ordinului CSA aplicabil la data daunei , sau dupa ce stabileste instanta in baza expertizei dinamica accidentului si cuantumul despagubirii ?
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 14:12, 13 Mai 2013
daca sunteti in instanta , normal ca asteptati decizia instantei .
Buna seara,
Teoretic dupa ce instanta se pronuta.
Av. Gabriel Klein Kiritescu
Problema nu e chiar atat de simpla, intrucat, din ceea ce relatati foarte pe scurt, va referiti la un accident de circulatie rezultat cu pagube care ar trebui acoperite prin asigurarea de raspundere civila obligatorie auto si nu in baza unui contract de asigurare facultativ-CASCO, unde drepturile si obligatiile partilor sunt clar stabilite intre partile determinate nominal, inca de la semnarea contractului.
Ca parte prejudiciata, ds. sunteti o terta persoana fata de contractul RCA incheiat intre asigurator si posesorul vehiculului prin intermediul caruia s-a produs prejudiciul, din vina cond. auto al acelui vehicul asigurat. Ata inseamna ca sunt aplicabile disp. art.59-58 din Legea nr.136/1995 si Ordinul CSA al anului cand s-a produs accidental. Creanta certa, lichida si exigibila e aplicabila in contracte comerciale bine determinate, asa cum am aratat mai sus si nu in cvazujl raspunderii civile delictuale, unde dvs. puteti invoca raspunderea asiguratorului inca de la data avizarii daunei, daca dovediti ca acesta, neintemeiat, va respins cererea de despagubire, avand dreptul de a solicita, inafara pagubei propriu-zise si penalizari fie de 0,1% sau 0,2% pe zi intarziere ( functie de Ordinul CSA aplicabil spetei dvs.), daca asiguratorul v-a respins plata despagubirii nejustificat si dvs. dovediti acest lucru in fata instantei.Adica acolo se poate cere: debitul principal, dobanzi si penalizari de intarziere+ cheltuieli de judecata: onorariu avocat si onorariu expert.

Cu alte cuvinte, invocarea unui drept de creanta cert, exigibil, etc. nu are aplicabilitate in cazul dvs., acest raport fiind doar intre persoane care au incheiat un contract comercial ( dvs.faceti parte din categoria unor terti prejudiciati, care urmeaza a fi despagubiti in baza unei asigurari de raspundere civila delictuala, care a fost incheiata intre proprietarul vehiculului si un asigurator practicant al asigurarii RCA, fara a se cunoaste identitatea celor care vor fi prejudiciati la semnarea contractului- nici nu s-ar putea prevedea asa ceva!!).
In sfarsit, sper sa nu fie p[rea complicat ce am prezentat mai sus, idea era ca dvs. sa aveti grija sa cereti toate drepturile conferite de lege, in masura in care aveti si documente care sa sustina cererile dvs si sa nu acceptati doar suma pe care v-o stabileste instanta ca debit principal, in defavoarea celorlalte drepturi adiacente( in principal, penalizarile, care sunt destul de mari si acopera prejudiciuul integral suferit de dvs. prin plata despagubirii dupa cativa ani de la producerea accidentului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda conform normelor csa dextar dextar Salutare tuturor masina unui prieten a fost implicat intr-un eveniment rutier in urma cu 1 an si ceva, cei de la firma de asigurari [EDITAT] au refuzat sa il ... (vezi toată discuția)
Despagubire neachitata milu claudiu milu claudiu In 2010 iulie am avut accident cu un asigurat Euroins,in data de 15 noiembrie 2010 s-a emis factura pentru despagubire catre asigurator nici pana in ziua de ... (vezi toată discuția)
Accident auto fara victime pytho pytho Buna ziua. Am fost implicat acum o luna intr-un accident auto, persoana implicata a plecat imediat dupa producea accidentului. Ulterior am sunat la politie si ... (vezi toată discuția)