Problema nu e chiar atat de simpla, intrucat, din ceea ce relatati foarte pe scurt, va referiti la un accident de circulatie rezultat cu pagube care ar trebui acoperite prin asigurarea de raspundere civila obligatorie auto si nu in baza unui contract de asigurare facultativ-CASCO, unde drepturile si obligatiile partilor sunt clar stabilite intre partile determinate nominal, inca de la semnarea contractului.
Ca parte prejudiciata, ds. sunteti o terta persoana fata de contractul RCA incheiat intre asigurator si posesorul vehiculului prin intermediul caruia s-a produs prejudiciul, din vina cond. auto al acelui vehicul asigurat. Ata inseamna ca sunt aplicabile disp. art.59-58 din Legea nr.136/1995 si Ordinul CSA al anului cand s-a produs accidental. Creanta certa, lichida si exigibila e aplicabila in contracte comerciale bine determinate, asa cum am aratat mai sus si nu in cvazujl raspunderii civile delictuale, unde dvs. puteti invoca raspunderea asiguratorului inca de la data avizarii daunei, daca dovediti ca acesta, neintemeiat, va respins cererea de despagubire, avand dreptul de a solicita, inafara pagubei propriu-zise si penalizari fie de 0,1% sau 0,2% pe zi intarziere ( functie de Ordinul CSA aplicabil spetei dvs.), daca asiguratorul v-a respins plata despagubirii nejustificat si dvs. dovediti acest lucru in fata instantei.Adica acolo se poate cere: debitul principal, dobanzi si penalizari de intarziere+ cheltuieli de judecata: onorariu avocat si onorariu expert.
Cu alte cuvinte, invocarea unui drept de creanta cert, exigibil, etc. nu are aplicabilitate in cazul dvs., acest raport fiind doar intre persoane care au incheiat un contract comercial ( dvs.faceti parte din categoria unor terti prejudiciati, care urmeaza a fi despagubiti in baza unei asigurari de raspundere civila delictuala, care a fost incheiata intre proprietarul vehiculului si un asigurator practicant al asigurarii RCA, fara a se cunoaste identitatea celor care vor fi prejudiciati la semnarea contractului- nici nu s-ar putea prevedea asa ceva!!).
In sfarsit, sper sa nu fie p[rea complicat ce am prezentat mai sus, idea era ca dvs. sa aveti grija sa cereti toate drepturile conferite de lege, in masura in care aveti si documente care sa sustina cererile dvs si sa nu acceptati doar suma pe care v-o stabileste instanta ca debit principal, in defavoarea celorlalte drepturi adiacente( in principal, penalizarile, care sunt destul de mari si acopera prejudiciuul integral suferit de dvs. prin plata despagubirii dupa cativa ani de la producerea accidentului).