avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Autorizare ITM expert contabil cu angajat
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Autorizare ITM expert contabil cu angajat

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in legatura cu urmatoarea problema:de la ITM mi s-a spus ca eu in calitate de profesie libera(expert contabil) cu 1 angajat, nu aveam voie sa desfasor activitate(mai ales cu angajat) fara sa obtin in prealabil autorizatia de functionare de la ITM. Amenda pt aceasta incalcare a legii este de la 5.000-10.000 ron.
Cum legea mi se pare incurcata, am sa va rog daca ma poate ajuta cineva care s-a lovit de acest aspect, sa-mi spuna si mie daca trebui sa obtin aceasta autorizatie sau nu.
Textul de lege este:
Legea 319/2006: "Art. 13. - În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de
muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii: c) să obţină autorizaţia de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, înainte de începerea oricărei activităţi, conform prevederilor legale;
Norme(HG 1425/2006):"Art. 4. - Nu se autorizeaza, potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice:
a) persoanele juridice pentru care autorizarea functionarii, inclusiv din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca, se efectueaza in temeiul Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale pentru care procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii este reglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare"
Legea 345/2009:"ART. 1
În scopul simplificării procedurilor administrative şi promovării calităţii
serviciilor se instituie prezenta procedură de înmatriculare în registrul
comerţului şi de înregistrare fiscală a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale
şi persoanelor juridice, precum şi de autorizare a funcţionării pe baza
declaraţiilor-tip pe propria răspundere ale persoanelor juridice care, potrivit
legii, au obligaţia să ceară înmatricularea în registrul comerţului.
ART. 2
Societăţile comerciale, societăţile şi companiile naţionale, grupurile de
interes economic, grupurile europene de interes economic, regiile autonome şi
organizaţiile cooperatiste, sucursalele înfiinţate de acestea, precum şi alte
persoane juridice care se înregistrează în registrul comerţului potrivit unor acte
normative speciale sunt denumite în sensul prezentei legi solicitanţi. "

Din textele de mai sus eu inteleg ca toate persoanele fizice si juridice care nu se infiinteaza prin ONRC(respectiv eu,expert contabil liber profesionist,ONG-urile,asociatiile de proprietari,etc) inainte de a angaja(sau poate inainte de a desfasura orice activitate?) trebuie sa obtina aceasta autorizatie.Asa este?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 00:01, 11 Mai 2013
Da, ati inteles bine, trebuie sa obtineti de la ITM autorizatia de functionare dpdv al SSM. Aceasta se face prin depunerea la ITM a unei cereri si a unei declaratii pe proprie raspundere (model in NM de aplicare a L 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006, cu modif. si compl. ulterioare). Dar inainte de a obtine autorizatia trebuie sa va asigurati ca indepliniti activitatile de prevenire si protectie prevazute la art. 15 din actul normativ mai sus mentionat. ITM, inainte de a emite autorizatia poate verifica acest lucru.
Multumesc mult.
Toti angajatorii au obligatia obtinerii autorizatiei de funcţionare din punctul de vedere al securitatii şi sanatatii in munca, inainte de inceperea oricărei activităţi numai ca dumneavoastra o obtineti de la ITM iar cei ce au obligatia inscrierii in registrul comertului se autorizeaza prin biroul unic din cadrul oficiului registrului comerţului.

[2.8. Poti apela la functia de citare dintr-un mesaj anterior al altui utilizator cu conditia ca acest citat sa nu se afle pe aceeasi pagina si sa fie doar fragmentul la care te referi. Te rugam sa nu exagerezi cu citarea intregului mesaj daca nu e necesar.]
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2013
Admin, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de functionare ssm Adrian Blanaru Adrian Blanaru Buna ziua, SECTIUNEA a 4-a alte obligatii ale angajatorilor c) sa obtina autorizatia de functionare din punctul de vedere al SSM, inainte de inceperea ... (vezi toată discuția)
Autorizare ssm in alt judet pentru sediu secundar/punct de lucru al unei sucursale ... cyan cyan Autorizare ssm in alt judet sediu secundar al unei sucursale . O societate pe actiuni are sediul principal in Bucuresti si mai multe sucursale in tara care ... (vezi toată discuția)
Autorizatia de functionare d.p.d.v. al s.s.m. ContSters243502 ContSters243502 Buna seara, in legatura cu autorizatia de functionare d.p.d.v. al s.s.m. as vrea sa stiu daca aceasta trebuie obtinuta de toate persoanele fizice si juridice ... (vezi toată discuția)