avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum promovez o ordonanta presedintiala dupa fond?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum promovez o ordonanta presedintiala dupa fond?

Buna ziua,
Dupa un proces crunt cu fosta sotie, am obtinut un program extins de vizitare pentru fiul meu in varsta de 7 ani, precum si dreptul de exercitare a autoritatii parintesti in comun cu mama copilului, asa numita "custodie comuna". Cu toate ca decizia pare favorabila tatalui, tinand cont de mentalitatea romaneasca si practica judiciara de pana acum, doresc sa fac apel si sa solicit domiciliul copilului la tatal acestuia si un program de vizitare in cote aproximativ egale pentru cei doi parinti. Intrebarea mea este: CUM, DACA si UNDE pot sa promovez o ordonanta presedintiala care sa "inghete" programul actual de vizitare pe toata durata judecarii apelului? Ceea ce ma intereseaza este in primul rand pastrarea statutului de "custodie comuna" pana se judeca apelul, statut care o obliga pe fosta mea sotie sa ma consulte in legatura cu problemele importante din viata minorului si sa nu-l poata scoata din tara fara acordul meu. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: claudiuionescu75 , utilizator 16:28, 10 Mai 2013
ceeace doriti dvs nu este de loc un lucru usor, din nefericire, asa cum spuneti , majoritatea instantelor au ramas pe niste mentalitati vechi, chiar daca, cel putin teoretic, principiile care guverneaza exercitarea autoritatii parintesti s-au schimbat.

ordonanta presedentiala se promoveaza la instanta unde s-a judecat fondul, insa vedeti ca trebuie sa indeplineasca niste conditii procedurale:
urgenta, vremelnicia, neprejudicierea fondului....

ca sa aveti sanse reale sfatul meu este sa apelati la un avocat specializat pe astfel de cauze ( deoarece conteaza forte mult sa cunoasca jurisprudenta instantei respective)cel putin pentru redactare,, altfel riscati sa va fie anulata sau respinsa ca inadmisibila.
Buna ziua,
Daca sunteti tatal minorului, unde doriti sa aiba domiciliul? La tatal cui?
Daca doriti sa stabiliti domiciliul la dumneavoastra, nu inteleg ce program vreti sa va stabiliti pentru dumneavoastra, unde veti locui, nu cu minorul in acelas domiciliu?
Apelul se formuleaza in termenul legal de 30 de zile de la comunicarea sentintei si se depune la judecatoria care a judecat fondul.
O cerere de ordonanta presedintiala se depune tot la judecatoria de fond.
av Gabriel Klein Kiritescu
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2013
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Apelul in divort se promoveaza in 30 de zile de la comunicare conform art. 619 Cod proc civ
Va multumesc mult pentru aceste precizari, doamna Antoanela si domnule Gabriel. Daca statistica asociatiei T.A.T.A. este corecta, niciun parinte de sex masculin nu a obtinut in istoria moderna a Romaniei custodia (in cazul de fata domiciliul la tatal), intr-o lupta egala cu mama, adica ambii parinti sa vrea asta. Tatal a castigat numai si numai cand mama a renuntat de buna voie sau cand ea a plecat din tara - vezi cazul Columbeanu. Cred ca stiti mai bine ca mine ca astfel de cazuri se judeca numai de catre doamne care nu sunt tocmai impartiale, iar tatal pierde pe banda rulanta.
Totusi... la fond am reusit audierea copilului (care atunci avea 6 ani) de catre instanta, fiul meu a dat o declaratie clar favorabila tatalui, fapt remarcat si in Hotarare, am mai avut raport favorabil de la Autoritatea Tutelara plus martorul (al fostei sotii nu a fost acceptat). In prezent, fiul meu vrea sa stea cu mine sau mai mult cu mine, ii ofer conditii mai bune, nu-l neglijez ca mama lui, deci, teoretic, ar fi sanse.
Apelul trebuie sa-l fac in 15 zile, fiind vorba de un proces separat de divortul produs acum 3 ani. La fond, mama copilului a incercat practic sa ma scoata din viata lui, cerand sa-l vad o data la trei saptamani, iar in final am incheiat tranzactie pe un program extins (circa 40 la suta din total) si instanta mi-a acordat "custodia comuna" in ciuda opozitiei vehemente a mamei, care a invocat exceptia de la lege, pe motiv ca nu ne intelegem.
Buna ziua,
Da, din pacate aveti, in mare masura, dreptate.
Solicitati in apel si o expertiza PSIHOLOGICA a minorului care sa va mareasca sansele.
Sa stiti ca s-au vazut si situatii in care tatal a castigat dreptul sa aiba minorul in domiciliul sau dar ffff rare.
Va dau un sfat personal.
Cand minorul va mai creste si va sti sa deceleze singur, va alege el unde vrea sa stea indiferent de dorinta parintilor. Va spun asta din experienta proprie. Mai sunt cativa ani pana atunci (5-6) si trec extrem de repede.

Alte discuții în legătură

Ordonanța președințială LLia LLia 1.S-a deschis proces de divort de unul din soți. La momentul deschiderii minorul locuia cu unul din părinti -tatal. Ulterior s-a făcut ordonanța ... (vezi toată discuția)
Custodie totala tuk tuk buna seara am si eu o nelamurire in curand o sa divortez si sotia mea ma ameninta ca vrea custodia copilului totala pentru a se razbuna pe mine findca am ... (vezi toată discuția)
Cum procedez @12345 @12345 Buna.Am 19 ani si am o fetita de 1 an si 9 luni ,cu tatal copilului mam despartit si el nu a vrut sa mai am nicio legatura cu fata a mutato ,ma blocat peste ... (vezi toată discuția)