avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Starea Civila pe Pasaport?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Starea Civila pe Pasaport?

Buna ziua!
Locuiesc in Statele Unite de peste 10 ani si nu inteleg de ce trebuie trecuta starea civila pe pasaportul romanesc? Cred ca e un non-sens si prea multa birocratie. Pasaportul e personal nu de familie.
Sint intr-o situatie penibila unde nu am alta solutie decit sa mint.
Am fost casatorit cu un cetatean american si acum divortat.
Ca sa reinoiesc pasaportul, in formular a trebuit sa aleg "divortat", formularul a fost respins din motiv ca nu am atasat copie dupa decizia de divort recunoscut de o judecatorie din Romania, si cum nici macar casatoria nu a fost inregistrata in Romania, nu am alta iesire decit sa mint si ca sint necasatorit.
Daca vreau sa ma casatoresc acum si luna viitoare vreau sa aplic pentru pasaport, iar trebuie sa mint sa zic ca nu sint casatorit? De ce trebuie trecut pe pasaport starea civila? Si mai ales de ce trebuie sa DOVEDESC ca sint sau nu casatorit? In America nicaieri nu a trebuit sa dovedesc ca sint casatorit, absolut nicaieri nu mi-a cerut cineva sa vada macar actul sau copia de casatorie, nici la munca, nici la taxe, nici macar cand am facut imprumut sa cumpar casa.
Deci nu pot sa fac pasaport ca nu pot inregistra casatoria, si nu ma pot duce in Romania ca nu am pasaport!?!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 21:12, 13 Mai 2013
Nu se trece starea civila pe niciun tip de pasaport.

Pentru pasapoartele simple electronice nici nu se cer certificatele de nastere sau de casatorie, doar la cele solicitate de cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sunt necesare certificatele de stare civila.
Dumneavoastra vreti pasaport CRDS, in mod sigur, de aceea vi se cer atatea acte.
Buna seara,
Starea civila v-a fost solicitata doar pe acel formular.
Nu se trece in pasaport.
Va era necesar actul ca sa o dovediti.
De fapt este cam singura modalitate de a mentine baza de date a persoanelor aflate in strainatate cat de cat completata.
Dumneavoastra v-ati casatorit in Romania si ati divortat in SUA.
Prin transcrierea actului de divort afla si autoritatile din Romania care e situatia familiara a dumneavoastra.
Daca nu ar face acest lucru cine s-ar duce sa transcrie un divort pronuntat in alta tara?
Starea civila a oricarei persoane se tine, in final, la primaria unde s-a nascut. In felul acesta exista o baza de date despre fiecare.
faptul ca nu v-a admis divortul netranscris va obliga sa procedati la aceasta actiune in Romania.
av. Gabriel Klein Kiritescu
In urma completarii cererii pentru obtinerea pasaportului in momentul in care ati fost verificat, in baza de date, ati fost depistat figurand ca fiind casatorit, dvs, declarandu-va divortat, era normal ca functionarul sa va solicite prezentarea sentintei de divort, intrucat acesta prin lege este obligat sa actualizeze baza, ori ca sa o actualizeze are nevoie de acte doveditoare. Este perfect legal si firesc. Nu trebuie sa va mire acest lucru si nici sa fiti suparat intrucat dvs. aveti obligatia de a va declara statutul civil la momentul solicitarii actelor. Mai mult aveati termen de 6 luni dupa ce v-ati casatorit pentru a va declara casatoria la autoritaritatile romane. America e America, iar Romania e Romania. Legile sunt diferite de la un stat la altul, deci daca doriti acte romanesti va supuneti legislatiei romane. Avand in vedere ca nu ati solicitat transcrierea casatoriei si nici divortul, aveti posibilitatea de a le solicita pe ambele de-o data la starea civila de la locul dvs. de nastere.
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2013
Justitiarul711, utilizator
Va multumesc pentru raspuns.
Imi cer scuze, nu am mai folosit acest forum si nu stiu daca trebuie sa raspund la fiecare sau nu, asa ca o sa raspund la toate trei mesaje.

Ares_3@ Nu stiu ce inseamna CRDS, eu am pe pasaport simplu pe care este trecut domiciliu in strainatate, si am vrut numai sa il reinoiesc...asta a fost acum doi ani.

Av. Gabriel@ M-am casatorit in Statele Unite si casatoria nu a fost inregistrata in Romania, si nu inteleg de ce trebuie sa dovedesc daca sint casatorit sau nu, de ce nu doar sa ma creada de pe folrmularul pe care il completez, ca oricum nu vad ce folos as trage daca as spune altceva?

Justitiarul7@ Casatoria mea nu a fost niciodata inregistrata in Romania, si deci nu aveam cum sa figurez casatorit.
Deci eu ca sa-mi reinoiesc pasaportul trebuie sa ma duc in Romania sa inregistrez o casatorie de acum 8 ani, dupa care sa inregistrez un divort de acum doi ani, si nu numai ca trebuie sa le inregistrez, trebuie sa si dovedesc?!?

Inca o data, nu inteleg de ce trebuie sa dovedesc? De ce scrisul meu de pe formular nu este de ajuns? Este un act, nu? Eu ce scriu in acel formular e semnat de mine si tras la raspundere de catre statul roman daca mint. Ce poate o persoana cistiga sau pierde daca e inregistrata casatorita sau nu?

Inca o data multumesc pentru raspunsuri
CRDS inseamna Cetatean Roman cu Domiciliul in Strainatate, aveti pasaport simplu dar pentru cetatean roman cu domiciliul in strainatate.
Scopul in care vi se cer atatea acte pentru acest tip de pasaport este cel descris de Av. Kiritescu: evidenta cetatenilor romani care nu mai au domiciliul pe teritoriul Romaniei.

In privinta declaratiilor care nu tin loc de acte si documente doveditoare, nu am ce sa va spun altceva decat ca aceasta este legislatia si trebuie sa o respectam. Stiu ca-i cliseu dar asta este. Un avantaj evident al dispozitiilor in vigoare este faptul ca la noi in tara sunt aproape inexistente furturile de identitate (falsurile privind identitatea) care in statele cu legislatie mai permisiva din acest punct de vedere - printre care si SUA - nu sunt chiar o raritate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2013
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Casatorie intre cetatean roman si cetatean american nascut in romania Capshuna Capshuna Bun gasit tuturor, iata situatia, eu cetatean american dar si roman (nascuta fiind in Ro) vreau sa ma casatoresc cu un barbat cetatean roman. Inteleg ca pe ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele purtat anterior casatoriei ContSters240676 ContSters240676 Buna ziua, doresc sa stiu care sunt pasii de urmat pentru a putea reveni la numele purtat inaintea casatoriei. Am divortat in Septembrie 2001, in sentinta de ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate romaneasca, domiciliul in sua rodiea10 rodiea10 Daca am cetatenie romana si americana,pot avea si Buletin de identitate romanesc?sau care este documentul ce-l pot detine in aceasta situatie?Sint in ... (vezi toată discuția)