avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Starea Civila pe Pasaport?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Starea Civila pe Pasaport?

Buna ziua!
Locuiesc in Statele Unite de peste 10 ani si nu inteleg de ce trebuie trecuta starea civila pe pasaportul romanesc? Cred ca e un non-sens si prea multa birocratie. Pasaportul e personal nu de familie.
Sint intr-o situatie penibila unde nu am alta solutie decit sa mint.
Am fost casatorit cu un cetatean american si acum divortat.
Ca sa reinoiesc pasaportul, in formular a trebuit sa aleg "divortat", formularul a fost respins din motiv ca nu am atasat copie dupa decizia de divort recunoscut de o judecatorie din Romania, si cum nici macar casatoria nu a fost inregistrata in Romania, nu am alta iesire decit sa mint si ca sint necasatorit.
Daca vreau sa ma casatoresc acum si luna viitoare vreau sa aplic pentru pasaport, iar trebuie sa mint sa zic ca nu sint casatorit? De ce trebuie trecut pe pasaport starea civila? Si mai ales de ce trebuie sa DOVEDESC ca sint sau nu casatorit? In America nicaieri nu a trebuit sa dovedesc ca sint casatorit, absolut nicaieri nu mi-a cerut cineva sa vada macar actul sau copia de casatorie, nici la munca, nici la taxe, nici macar cand am facut imprumut sa cumpar casa.
Deci nu pot sa fac pasaport ca nu pot inregistra casatoria, si nu ma pot duce in Romania ca nu am pasaport!?!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 21:12, 13 Mai 2013
Nu trebuie sa veniti in Romania, deoarece puteti imputernici o alta persoana care sa va reprezinte. Este adevarat ca in fata statului roman nu figurati ca fiind casatorit sau divortat dar din punct de vedere legal aveati obligatia sa va declarati statutul civil macar autoritatilor romane din statul in care locuiti in termen de 6 luni de la incheierea actelor. Puteti sa va adresati ambasadei sau consulatului roman cu acte doveditoare. Va intrebati de ce trebuie sa faceti dovada, pai daca nu faceti dovada cu inscrisuri, statul roman cum sa va creada, doar asa pe cuvant de onoare? In bazele de date trabuie sa figurati cu nr. actului de casatorie, numele sotiei, seria si nr. certificatului de casatorie, la fel nr. sentintei de divort, cum ati ramas dupa divort, cu ce nume, daca aveti copii minori, ce instanta va pronuntat divortul, etc.Este normal sa vi se ceara acte doveditoare atata timp cat nu figurati cu ele inscrise, doar sunteti cetatean roman. Nu sunt nici eu de acord sa se mai ceara actele care deja sunt inscrise in baza de date, dar asta se are deja in vedere pentru viitorul apropiat. Declaratia va apartine, daca solicitati un nou pasaport CRDS iar datele dvs. sunt inscrise eronat sunteti pasibil de amenda si de pedeapsa cu privire la declaratiile false. Mai devreme sau mai tarziu oricum trebuia sa rezolvati si cu aceste acte asa ca luati-o incet si rezolvati treba ca la carte.
Din cauza asta sint eu nedumerit. Eu sint in baza de date, insa de ce trebuie sa stie ei daca eu sint casatorit sau nu? Daca sint divortat sau nu? Daca am copii sau nu? Daca am copil si este cetatean roman, normal si el o sa fie in baza de date, asta nu inteleg de ce trebuie ei sa stie niste chestii care mi se par personale. Daca cineva se casatoreste/divorteaza de 2-3 pe an, aia tot schimba in baza de date, si la ce foloseste? Iar daca in alte tari ma cred pe cuvint daca sint casatorit sau nu, cred ca normal ar fi si in Romania sa ma creada la fel.
In opinia mea statul roman nu trebuie sa stie mai mult despre mine decit numele meu si numarul meu de pe cardul de identitate.
=D>Din pacate nu sunt toti de buna credinta ca dvs. de aceea functionarul de la ghiseu nu poate lua de bun ce spun sau ce declara in scris cetatenii. Unde mai punem ca unii nici nu stiu carte saracii si bifeaza ca sunt casatoriti, ori divortati, cu toate ca ei nu au fost niciodata, sau ca au facut armata, ori ca stau la Cucuietii din Deal, desi stau la cel din Vale, ori ca sunt nascuti in Bucuresti, cu toate ca din certificate rezulta ca sunt nascuti la Brasov. Vedeti deci ca treaba cu declaratia nu prea se sustine in acest caz, deoarece natura umana nu este conceputa la fel. Unii sunt normali, altii mai putin normali. Astazi ma prezint si declar in scris ca sunt din America, maine ca sunt din Prahova, cine poate sa verifice daca nu din acte. Fiecare priveste situatia din punctul lui de vedere. Daca ma intrebati pe mine nu ma deranjeaza deloc ca ma aflu intr-o baza de date, atata timp cat stiu clar ca informatiile cu privire la statul meu civil si la datele mele personale sunt protejate de lege si de unde la nevoie mi se pot scoate anumite date de care poate la un moment dat si eu si poate si familia mea avem nevoie. Ce spuneti de cei care se imbolnavesc sufera de amnezie si nu stiu cine sunt sau ce date personale au, daca nu ar exista baze de date cum s-ar mai gasi? Sunt multe exemple de acest gen, de aceea e bine sa avem grija de acte si odata introduse in baza sa nu mai fie necesar sa le purtam cu noi. Acest lucru se preconizeaza a se face in viitorul apropiat. Pana una, alta, traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie intre cetatean roman si cetatean american nascut in romania Capshuna Capshuna Bun gasit tuturor, iata situatia, eu cetatean american dar si roman (nascuta fiind in Ro) vreau sa ma casatoresc cu un barbat cetatean roman. Inteleg ca pe ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele purtat anterior casatoriei ContSters240676 ContSters240676 Buna ziua, doresc sa stiu care sunt pasii de urmat pentru a putea reveni la numele purtat inaintea casatoriei. Am divortat in Septembrie 2001, in sentinta de ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate romaneasca, domiciliul in sua rodiea10 rodiea10 Daca am cetatenie romana si americana,pot avea si Buletin de identitate romanesc?sau care este documentul ce-l pot detine in aceasta situatie?Sint in ... (vezi toată discuția)