avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata barbati
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata barbati

buna ziua,
as dori sa stiu toate optinulie, posibilul cuantum si conditiile pentru iesirea la pensie in 2014: barbat, nascut in august 1954, cotizatie de peste 35 ani.
deasemenea, daca in august 2014 am dreptul la pensie anticipata partiala, cand voi implini 65 de ani voi primi pensia integral?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: g_sandescu , utilizator 19:40, 10 Mai 2013
Pensie limita de varsta: la 65 de ani, in august 2019

Stagiul complet de cotizare = 35 de ani

Pensie anticipata partiala: incepand din august 2014, dar cu penalizare de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare. La 5 ani de anticipare penalizarea este de 45%

Pensie anticipata (fara penalizare): de la data realizarii unui stagiu de 35 de ani + 8 ani, ceea ce nu corespunde situatiei dvs.

Legea nr. 263/2010:

ART. 65
(1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obţinerea pensiei anticipate parţiale, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1), este necesară şi realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate, prevăzut în anexa nr. 6, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzute de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) şi g).
(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).
(6) Prevederile alin. (5) se aplică până la data de 31 decembrie 2030.

ART. 66
La acordarea pensiei anticipate parţiale, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 65 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

ART. 67
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 65 alin. (4) şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate parţiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate parţiale în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu.
va multumesc, ana_cer.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata roxana69 roxana69 O persoana care are varsta de 55 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani poate cere pensionarea anticipata? Cum este afectat cuantumul pensiei de ... (vezi toată discuția)
Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale krista56 krista56 Buna seara. In august anul acesta, implinesc 55 de ani si termin si perioada de 12 luni de somaj avand in totalitate 35 de ani de munca. Stiti cu cat voi fi ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata si salarii compensatorii Mihai90 Mihai90 Buna ziua, Se fac disponibiliazari la mama la munca iar cei care au varsta pentru pensionare anticipata ii scoate la pensie si le dau salarii ... (vezi toată discuția)