avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata

O persoana care are varsta de 55 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani poate cere pensionarea anticipata? Cum este afectat cuantumul pensiei de neinplinirea varstei de pesionare de 65 ani?

Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 18:59, 9 Decembrie 2013
Precizati daca este vorba de barbat sau femeie si luna si anul nasterii.
2.02.1958 femeie
Pensie limita de varsta: in februarie 2019, la 61 de ani
Stagiul complet prevazut de lege = 31 ani

Pensie anticipata partiala: din februarie 2014, dar exista penalizare de 45 % = 0,75% x 5 ani x 12 luni/an

Pensie anticipata (fara penalizare): daca realizati stagiul de 39 ani.

Legea nr.263/2010:

ART. 62
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.....

ART. 65
(1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.....
(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata mystycum mystycum Buna seara,va supun atentiei urmatoarea situatie:tatal meu implineste luna aceasta pe 27 ,63 de ani cu o vechime in munca de 42 ani.As dori sa stiu cand poate ... (vezi toată discuția)
Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale krista56 krista56 Buna seara. In august anul acesta, implinesc 55 de ani si termin si perioada de 12 luni de somaj avand in totalitate 35 de ani de munca. Stiti cu cat voi fi ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata fara penalizare lacramioaragologan lacramioaragologan buna ziua, o persoana de sex feminin nascuta in august 1955 cu 30 ani vechime poate iesi la pensie acum fara penalizare? multumesc anticipat (vezi toată discuția)