avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Buna seara,va supun atentiei urmatoarea situatie:tatal meu implineste luna aceasta pe 27 ,63 de ani cu o vechime in munca de 42 ani.As dori sa stiu cand poate iesi de drept la pensie si daca iese acum cat ar fi penalizarea si cand s-ar suspenda ea(cat timp ar dura)?Si daca tatal meu a lucrat in conditii normale de lucru tot timpul si cu un salariu in jur de 800 ron in ultimii 10 ani din cei 42 cat ar putea fii pensia ca si valoare?Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: emil6702 , utilizator 17:39, 7 Septembrie 2013
L. 263/2010 Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.
Pentru persoanele - barbati - nascute incepand cu martie 1950, varsta de pensionare este de 65 ani, vechime completa 35 ani, conform anexa 5 din lege.
Intrucat abia anul viitor ar fi avut drept la pensie anticipata, cu 43 ani vechime, se va pensiona anticipat partial, cu un an mai devreme, penalizarea fiind de 9%, conform
Art. 65 pct.(4) Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta
Art. 65 (1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
Anul viitor, pensia se va transforma din oficiu in pensie limita de varsta, conform
Art. 67 (1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.
Din datele prezentate nu se poate estima cuantumul pensiei sau punctajul obtinut
Ultima modificare: Vineri, 6 Septembrie 2013
emil6702, utilizator
Limita de varsta - 65 ani - stagiu complet de cotizare 35 ani.
Pensie anticipata ( fara penalizare) - la 60 ani daca a depasit stagiul complet cu cel putin 8 ani ( fara stagiu asimilat - armata, facultate).
Pensie anticipata partiala ( cu penalizare de 0,75 x nr lunilor de penalizare) - la 60 ani, daca a depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani ( fara stagiu asimilat).
Daca iese in luna sept 2013 la pensie, penalizarea va fi de 0,75 x 24 = 18%.
Ultima modificare: Vineri, 6 Septembrie 2013
Gabi50, utilizator
1. Poate solicita:

- pensie pentru limita de varsta, la 65 de ani, in septembrie 2015;
- pensie anticipata (fara diminuare), oricand daca are un stagiu de cotizare de 43 de ani (ii mai trebuie 1 an);
- pensie anticipata partiala, oricand de acum inainte.

2. - Daca solicita pensie anticipata partiala cu data de 27 septembrie 2013, diminuarea va fi de 18%.
- La 27 septembrie 2015 pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea.
Diminuarea va fi intr-adevar de 18% daca se solicita acum, asa ca ar fi bine daca ar mai rezista un an la serviciu, pt a nu fi penalizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare mihaialbert mihaialbert Sotul meu are varsta de 63 de ani si vechime in munca de 39 de ani. Se poate pensiona?Cei 5 ani de facultate se adauga la vechime? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Durata penalizare pensie adryanaiulya adryanaiulya Buna ziua, ma numesc Morariu Onorica, sunt la pensie anticipata partial (pensie de asigurari sociale dupa cum se specifica pe decizie), am o vechime in munca ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata femei virginiadoina virginiadoina Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea : cand pot solicita pensionarea anticipata, cu si fara penalizare. Sunt nascuta la data de 2 ... (vezi toată discuția)