avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retrogradare din functie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retrogradare din functie

Buna seara,
Am o intrebare cu privire la legalitatea retrogradarii din functie daca nu am savarsit nici o abatere disciplinara. Lucrez intr-un magazin de electrocasnice un functia de ajutor sef magazin, si azi am primit un act aditional prin care mi s-a modificat functia in consultant vanzari. Postul meu de ajutor sef magazin va fi ocupat de un alt coleg de la firma, care a fost sef de magazin la un alt magazin care s-a inchis zilele acestea. Cand am intrebat directorul regional care este motivul pentru care am fost retrogradat, am primit raspunsul ca in urma ultimelor evaluari s-a hotarat acest lucru. In ultima perioada au fost anumite asa zise evaluari, dar rezultatele acestora nu mi-au fost aduse la cunostinta. Se pare ca trebuia sa faca loc pentru seful de magazin din magazinul care s-a inchis. Mentionez ca am o vechime de peste 10 ani la aceasta firma, si cei vechi se pare ca nu mai sunt bine vazuti. Deocamdata nu am semnat actul aditional, iar daca nu semnez, pot sa ma dea afara?
Astept un raspuns cat mai urgent posibil.
Multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:24, 11 Mai 2013
In cazul dv, nu este vorba despre o retrogradare din functie ca urmare a unei abateri disciplinare ,intrucat , in cauza nu s-a intocmit decizie de sanctionare, ci act aditional de modificare a elementului "felul muncii" din cim.
Orice modificare a cim poate interveni numai prin acordul partilor,existand situatii expres si limitativ prevazute de codul muncii cand , modificarea felului muncii ,temporara, se face unilateral de catre angajator, respectiv, in caz de forta majora,ca sanctiune disciplinara,din considerente de protectie a salariatului.
Evaluarile, in temeiul unor criterii stabilite de angajator,au rolul de a-l ajuta pe angajator in cazul in care vor fi necesare concedieri.
Prin urmare, in ceea ce va priveste nesemnarea actului aditional (echivaland cu lipsa consimtamant) nu poate da nastere (in mod legal) la consecinta darii afara.
In alta ordine de idei, angajatorul are libertatea , recunoscuta de lege, de a stabili organizarea si functionarea societatii, atributiile corespunzatoare fiecarui salariat si de a u rmari indeplinirea obiectivelor de performanta individuala
Nesemnarea actului aditional inseamna ca actul aditional nu va produce efectele pentru care se doreste a se semna .. insa acest lucru poate duce la exercitarea unor presiuni de catre angajator asupra dvs astfel incat sa fiti obligat sa solicitati incetarea c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrogradare abuziva geosau geosau in 25 ianuarie 2010 am fost retrogradat din functia de casier la cea de manipulatnt marfa,am inteles ca retrogradarea nu poate depasi 60 de zile. eu am stat in ... (vezi toată discuția)
Cim mikik55 mikik55 UN salariat a ocupat un post de conducere, iar acum a fost trecut pe un post de excutie, prin act aditional la CIM, insa nu i s-a modificat si salariu. In ... (vezi toată discuția)
Retrogradare din functie daisys daisys Buna ziua. Voi expune o situatie si as dori un sfat daca este posibil. O cunostinta ,sef de agentie , urmeaza sa fie retrogradat intr-o functie inferioara pe ... (vezi toată discuția)