Sunt sofer de tir cu contract definitiv la o firma internationala , conduc conform unui grafic 30 de zile calndaristice ( in toata Europa) cu 7 zile libere pentru recuperare (cand revin in tara), nu pot sa ma prezint la tribunal - la termenele stabilitate intr-un proces de divort , am dat procura unui avocat sa ma reprezinte si a fost contestat considerandu-se ca pentru acest lucru ar tebuie sa fac dovada de rezidenta . Eu nu pot avea rezidenta pentru ca nu locuiesc in strainate doar lucrez (locuiesc efectiv intr-o cabina de tir) - care este procedura legala pentru a beneficia de apararea unui avocat prin procura.
Din pacate situatia este cat se poate de neplacuta in ceea ce va priveste.
Legea are in vedere anumite situatii si nu si cea in care va aflati dvs.
Poate ca avocatul dvs. ar trebui sa caute o solutie rezonabila prin argumente juridice si sa reuseasca.
Nu am avut un astfel de caz ca sa va pot spune daca este posibil sau imposibil, dar va pot spune ca neavand ce face, avocatul dvs. ar trebui sa se descurce si sa caute argumente foarte puternice.
Mai ales daca procesul va dura mai mult de un termen de judecata.
Daca procesul ar fi durat doar un termen avocatul nu cred ca ar fi avut sanse sa gaseasca o argumentatie rezonabila.
Cel mai simplu ar fi ca instanta sa dea termen cand va aflati in tara.
Sub acest aspect puteti dovedi cu acte ca nu va puteti prezenta decat la anumite date.
Fiind un caz mai special ar trebui sa coopereze instanta.
Daca cererea de divort a fost introdusa dupa 15 februarie 2013 (sau chiar in 15 febr) cred ca puteti fi reprezentat de avocat, daca dovediti ca aveti un contract de munca in strainatate.
Ce spune legea in vigoare, Cod procedura civila, art. 920:
"În faţa instanţelor de fond, părţile se vor înfăţişa în persoană, afară numai dacă unul dintre soţi execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicţie judecătorească, are reşedinţa în străinătate sau se află într-o altă asemenea situaţie, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfăţişa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator."
Consider ca in cazul dvs. va aflati intr-o "alta asemenea situatie", cum este mentionat in textul de mai sus pe care l-am citat.
Da, se poate considera ca se afla intr-o astfel de situatie daca dovedeste insa daca instanta la pus deja sa se prezinte personal...ar cam trebui sa se prezinte...
Nu ar conta daca ar fi inceput procesul pe legea veche pentru ca este o norma de procedura de aplicare imediata.
Judecata in lipsa mea
jus7m
am inaintat divortul si am primt termen in luna noiembrie totul a fost ok pana cand am gasit sa plec din tara la munca in strainatate ,am inteles ca se poate ... (vezi toată discuția)