avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dreptul de a fi reprezentat in instanta de un avocat ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Dreptul de a fi reprezentat in instanta de un avocat prin imputernicire

Sunt sofer de tir cu contract definitiv la o firma internationala , conduc conform unui grafic 30 de zile calndaristice ( in toata Europa) cu 7 zile libere pentru recuperare (cand revin in tara), nu pot sa ma prezint la tribunal - la termenele stabilitate intr-un proces de divort , am dat procura unui avocat sa ma reprezinte si a fost contestat considerandu-se ca pentru acest lucru ar tebuie sa fac dovada de rezidenta . Eu nu pot avea rezidenta pentru ca nu locuiesc in strainate doar lucrez (locuiesc efectiv intr-o cabina de tir) - care este procedura legala pentru a beneficia de apararea unui avocat prin procura.
Cel mai recent răspuns: Ariel_tm , utilizator 21:52, 13 Mai 2013
Multumesc pentru raspuns si amabilitate.
Nu cred ca dosarul e introdus dupa 15 februarie, de regula termenele sunt mai lungi si minimul pana la prima infatisare e de 60 de zile, asa incat nu prea cred sa fi avut deja o infatisare...
Parerea mea e ca trebuia sa depuneti graficul si sa solicitati termene in cadrul zilelor cat va aflati in tara, altfel vi s-ar limita dreptul la justitie sau vi s-ar conditiona accesul la justitie de probleme sau chiar pierderea locului de munca.
Avocatul dv. a gresit, nu avea niciun temei legal.
Daca termenul de judecata s-a nimerit atunci cand el era plecat din tara nu putea sa riste sa isi piarda locul de munca pentru ca vrea sa divorteze...

Din pacate, nu mai este cum era mai demult cand avocatul lua termen cand vroia.
Acum se dau termene aiurea de calculator si de aceea probabil ca s-a si nimerit sa fie omul plecat din tara.
In primul rand nu spune nimeni ca reclamantul sa nu lipseasca, ci sa nu lipseasca nejustificat. Nu se considera lipsa daca a dat procura si se afla in cazurile determinate de lege: boala, resedinta in afara tarii sau interzis.
Nu inseamna ca in niciun alt caz partea nu poate lipsi, ci doar ca va fi considerata lipsa si nu ca fiind prezent prin mandatar; nu poate fi reprezentata de avocat sau alt mandatar in aceste cazuri.
Daca o parte a fost retinuta la politie (martor in accident) sau daca institutia unde era inchis a uitat, efectiv, sa il aduca... care e vina lui?
Vina lui exista daca, fara justificare, lipseste. El nu are cum ajunge, fizic, la toate termenele; daca pleaca in deplasare pe 3 si termenul e pe 5, degeaba angajatorul ii acorda liber, legal, o zi, ca nu are cum ajunge in tara. Simplu, argumentat pe lege si situatia de fapt.

Mai mult, cand ai vazut ca avocat data termenului ii spui clientului ca ori vine, ori iti da un act justificativ, in cazul de fata programarea curselor. In baza asta poti cere modificarea primului termen de judecata inca dinainte ca partea adversa sa fie citata. Nu poti nega unui om accesul la justitie pentru ca a dat calculatorul un termen.

In toate cazurile, sa faci o procura cand stii ca nu ai temei, aici imi pare o greseala.

Nu va puteti modifica programul de deplasare daca stiti termenul cu 1-2 luni inainte? Asa incat sa ajungeti macar la un termen din doua?
@ avocat_lascoschi, cu tot respectul pt dvs., doresc sa spun ca odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila trebuie sa "uitam" de principiul aplicarii imediate a legii de procedura noi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Judecata in lipsa mea jus7m jus7m am inaintat divortul si am primt termen in luna noiembrie totul a fost ok pana cand am gasit sa plec din tara la munca in strainatate ,am inteles ca se poate ... (vezi toată discuția)
Poate un avocat sa depunna actele de divort fara procura si citatie nesemnata giov giov buna ziua , poate un avocat sa depuna citatie de divort fara procura si citatie nesemnata si ce legge incalca va multumesc! (vezi toată discuția)
Buna ziua. as dori sa divortez. se poate divorta fara ca unul ... rosudaniela_85 rosudaniela_85 Buna ziua. As dori sa divortez. Se poate divorta fara ca unul dintre soti sa se prezinte in instanta? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)