Nu cred ca dosarul e introdus dupa 15 februarie, de regula termenele sunt mai lungi si minimul pana la prima infatisare e de 60 de zile, asa incat nu prea cred sa fi avut deja o infatisare...
Parerea mea e ca trebuia sa depuneti graficul si sa solicitati termene in cadrul zilelor cat va aflati in tara, altfel vi s-ar limita dreptul la justitie sau vi s-ar conditiona accesul la justitie de probleme sau chiar pierderea locului de munca.
Avocatul dv. a gresit, nu avea niciun temei legal.
In primul rand nu spune nimeni ca reclamantul sa nu lipseasca, ci sa nu lipseasca nejustificat. Nu se considera lipsa daca a dat procura si se afla in cazurile determinate de lege: boala, resedinta in afara tarii sau interzis.
Nu inseamna ca in niciun alt caz partea nu poate lipsi, ci doar ca va fi considerata lipsa si nu ca fiind prezent prin mandatar; nu poate fi reprezentata de avocat sau alt mandatar in aceste cazuri.
Daca o parte a fost retinuta la politie (martor in accident) sau daca institutia unde era inchis a uitat, efectiv, sa il aduca... care e vina lui?
Vina lui exista daca, fara justificare, lipseste. El nu are cum ajunge, fizic, la toate termenele; daca pleaca in deplasare pe 3 si termenul e pe 5, degeaba angajatorul ii acorda liber, legal, o zi, ca nu are cum ajunge in tara. Simplu, argumentat pe lege si situatia de fapt.
Mai mult, cand ai vazut ca avocat data termenului ii spui clientului ca ori vine, ori iti da un act justificativ, in cazul de fata programarea curselor. In baza asta poti cere modificarea primului termen de judecata inca dinainte ca partea adversa sa fie citata. Nu poti nega unui om accesul la justitie pentru ca a dat calculatorul un termen.
In toate cazurile, sa faci o procura cand stii ca nu ai temei, aici imi pare o greseala.
Nu va puteti modifica programul de deplasare daca stiti termenul cu 1-2 luni inainte? Asa incat sa ajungeti macar la un termen din doua?
@ avocat_lascoschi, cu tot respectul pt dvs., doresc sa spun ca odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila trebuie sa "uitam" de principiul aplicarii imediate a legii de procedura noi.