avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Pret bun executat silit la a treia licitatie
Discuție deschisă în Executare silită

Pret bun executat silit la a treia licitatie

Buna seara. Desi am citit noul Cod Civil, exista prevederi legate de executarea silita care imi sunt neclare, motiv pentru care va cer ajutorul. M-ar interesa in special reglementarile referitoare la numarul de licitatii posibile si diferenta de pret a bunului intre acestea.Problema mea este legata de locuinta proprietate personala, care este executata silit ca urmare a unui credit neachitat. Desi s-au organizat deja doua licitatii si nu s-a prezentat niciun cumparator, cea de-a treia a fost stabilita la termenul prevazut de lege insa la acelasi pret ca in cazul celei de-a doua, adica redus cu 75% fata de valoarea initiala a apartamentului. Din cunostiintele mele, stiam ca la a treia licitatie pretul se va reduce din nou, urmand ca bunul sa fie valorificat la o suma cu pana la 50% mai mica. Intrebarea mea vine in contextul in care o ruda s-a oferit sa participe la ce-a de-a treia licitatie si sa cumpere apartamentul urmand sa ii restitui banii in timp. Cum aceasta persoana nu dispune de suma ceruta acum de executor, adica 23.000 de euro, asteptam ca la a treia licitatie sa mai scada pretul si sa fie undeva pe la 20.000, cat detine acest binevoitor. Executorul mi-a comunicat insa ca pretul apartamentului nu poate scadea sub 75% din valoarea initiala, adica 23.000 euro, iar daca nici la a treia licitatie nu se prezinta nimeni cu acesta suma, se vor organiza altele pana cineva va oferi banii ceruti. Deci, in opinia sa, numarul licitatiilor este infinit, iar pretul batut in cuie! As fi recunoscatoare oricui mi-ar putea oferi un raspuns corect la acesta dilema, conditiile impuse de dl. executor fiindu-mi straine chiar dupa citirea repetata a Codului Civil. Este corecta oare abordarea sa? Cum ar putea o persoana care doreste cumpararea bunului cu mai putin de 75% din valoare sa sa procedeze? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bianca34 , utilizator 23:24, 13 Mai 2013
Banuiesc ca litigiul dvs. a inceput pe vechiul cod de procedura civila, deci si executarea silita se va face dupa aceasta lege si citim in "vechiul cod de procedura civila" (art. 509 si 510) Acesta nu prevede pragul de 75% decat pentru creditorii urmaritori si intervenienti care participa la licitatie.

Intelegem astfel ca daca acea persoana - ruda dvs. - doreste sa cumpere la un pret mai scazut, neincadrandu-se in categoria celor mentionati mai sus, ar trebui sa poata cumpara sub pretul de 75% din valoarea initiala. Vanzarea se poate face chiar daca se prezinta numai o singura persoana la licitatie.
Tocmai ca nu a inceput pe vechiul Cod Civil, ale carui prevederi mi-au fost mai usor de inteles, exact in forma expusa de dvs. De fapt, prima licitatie a avut loc in martie, deci dupa februarie, cand a intrat in vigoare noua lege, desi instiintarea acesteia ne-a parvenit la data de 18 februarie, ceea ce inseamna ca actele au fost facute cu respectarea vechilor reglementari. Acum chiar nu mai inteleg nimic!
Chiar daca executarea silita ar fi inceput sub prevederile noului Cod de procedura civila, acel prag de 75% se aplica numai pentru creditorii urmaritori sau intervenienti. In aceasta privinta nu sunt modificari pe noul Cod de proc. civ.
Va multumesc pentru raspuns, insa nu inteleg atunci de ce BEJ spune ca pretul nu mai poate scadea sub acest prag. Si totusi, cate licitatii se pot organiza pentru adjudecarea bunului? Numarul lor este infinit?
Bianca, treaba sta cam asa.
Chiar daca licitatia a fost recent, dosarul de executare sigur a fost intocmit anul trecut, si de aceea se aplica vechiul cod
In vechiul cod, la art 509 alin 5 gasesti urmatoarele:
În cazul în care nu este oferit nici preţul la care imobilul a fost evaluat, vânzarea se va amâna la un alt termen, de cel mult 60 de zile, pentru care se va face o nouă publicaţie în condiţiile art. 504 alin. (3). La acest termen, licitaţia va începe de la preţul de 75% din cel la care imobilul a fost evaluat. Dacă nu se obţine preţul de începere a licitaţiei, la acelaşi termen bunul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit. Vânzarea se va putea face chiar dacă se prezintă o singură persoană care oferă preţul de la care începe licitaţia.


Interpretind per a contrario, daca vrea sa cumpere sub pretul de 75% trebuie sa mai fie minim un ofertant(poate sa ofere si 10000 leipe apartament)
Daca suma oferita la tine e sub 75%, unii executori au dispozitii d ela creditori sa suspende licitatia
In cazul asta ruda sa ceara intocmirea unui PV, s amentioneze ca nu au fost respectate dispozitiile art 509 alin 5 cpc "Dacă nu se obţine preţul de începere a licitaţiei, la acelaşi termen bunul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit" si singura cale eo actiune in instanta , care sa-l oblige pe creditor sa vanda la pretul oferit de tine
Aici depinde de instanta,practica e impartita, dra pentru a avea sanse reale, pretul trb sa fie de minim 50% din valoarea evaluata a apart, ca sa poata fi considerat pret serios
bafta

Alte discuții în legătură

Executare silita dupa noul sau vechiul cod civil bianca34 bianca34 Buna seara. Desi am citit noul Cod Civil, exista prevederi legate de executarea silita care imi sunt neclare, motiv pentru care va cer ajutorul. M-ar interesa ... (vezi toată discuția)
Care este pretul minim de vanzare a unui imobil prin executare silita cristap cristap Am un credit ,pe care nu l-am mai putut achita,binenteles girat cu un imobil.Acuma am fost somat la plata si urmeaza executarea silita a acestuia.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Refuz de adjudecare a unui imobil castigat la licitatie invocand motivul de pret derizoriu (neserios) adjudecatar adjudecatar Buna ziua , In urma cu cateva zile am participat la o licitatie (executare silita) pentru un apartament a carui pret a fost redus cu 25% conform art ... (vezi toată discuția)