romascanu a scris:
Persoana juridica este un subiect colectiv de drept. ("persoana juridica este, in esenta, un colectiv de oameni , mai mare ori mai mic, dupa caz" - zicea Prof Beleiu in cursul sau pentru anul I de studii).
Faptul ca in alte ramuri de drept, entitatile juridice, care pentru dreptul civil sunt persoane juridice , sunt desemnate prin alte cuvinte sau expresii (organe de stat, organizatii, institutii, unitati administrativ teritoriale sau mai stiu eu cum) nu e de natura sa puna vreun monopol pe ideea de "colectiv organizat". Nu stiu ce-ti veni cu colectivul asta...
Este persoana juridica orice organizatie ...care are o organizare de sine statoare si un patrimoniu propriu afectat realizarii unui anume scop (a se vedea art 26 din Decretul 31/1954).
Iar avocatul are dreptul (potrivit art 2 alin 3 din L 54/1995) sa asiste si sa reprezinte persoanele fizice si juridice , fara nici o distinctie dupa cum ...sunt botezate.
Buna dimineata!
Va multumesc pentru raspuns!
Teza majoritara a autorilor de drept public in perioada 1948-1989 era aceea ca orice organizatie (unitate) economica de stat era si organ al administratiei de stat. (A. Iorgovan, op. cit., p. 348).
Teoria s-a schimbat, insa, atat in ramura dreptului administrativ cat si in cea a dreptului constitutional, dupa 1989 (de fapt, dupa ce a intrat in vigoare Constitutia din 1991)
desi Decretul nr. 31/1954 nu a fost abrogat.
Si, in aceasta situatie, speculeaza oricine ce si, mai ales, cat poate.
Iar "colectivul organizat" este, asa cum am aratat in primul mesaj postat, citat din Antonie Iorgovan.
Apropos de ramura dreptului constitutional, am certitudinea ca Senatul Romaniei nu va incheia un contract de asistenta juridica cu un cabinet de avocatura. Sau, mai stii, poate nu voi afla eu, dvs., restul lumii...
Folosesc butonul "editeaza" pentru a pune o intrebare:
avand in vedere prevederile legale citate de mine in primul mesaj postat, se poate aprecia ca Decretul nr. 31/1954 este desuet (implicit abrogat)?
Consilier juridic,
Gabriela Pintea