avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Documente pentru a beneficia de concediu de cresterea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Documente pentru a beneficia de concediu de cresterea copilului ?

Va salut pe toti.
Am un prieten care este invatator.Sotia sa urmeaza sa nasca, si avind un salariu mai mic ca sotul, s-au decis ca el sa solicite concediu de cresterea copilului pentru o perioada de 2 ani.El mai are insa si teren agricol pe care cultiva diverse produse.Detine si certificat de producator agricol eliberat de primaria unde locuieste.Va intreb, poate aduce la dosar aceste venituri realizate din vinzarea produselor agricole, in afara de veniturile salariale ?Cine trebuie sa-i elibereze acest document ?In mod normal consider ca Primaria ar trebui sa elibereze acest document.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu citeva informatii.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:41, 4 Martie 2009
La calcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt luate in calcul doar veniturile de natura salariala pentru care cel care urmeaza sa primeasca indemnizatie a platit impozitele cuvenite acestei grupe de venituri
Ordinul 193/2009, publicat in Monitorul Oficial din data de 24.02.2009:

"Persoanele care obtin venituri din activitati independente sau agricole pot solicita de la organele fiscale un nou model al Adeverintei de venit, necesare pentru calcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului, in conformitate cu noile reglementari, in vigoare de la 1 ianuarie 2009.
Incepand cu 1 ianuarie 2009, calculul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, in situatia persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente sau agricole, se realizeaza de catre Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, pe baza dovezilor eliberate de autoritatile competente privind veniturile efectiv realizate sau venitul estimat sau, dupa caz, pe baza declaratiei pe propria raspundere a persoanei solicitante."

mai multe detalii: www.avocatnet.ro/content/art...
adiv a scris:

La calcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt luate in calcul doar veniturile de natura salariala pentru care cel care urmeaza sa primeasca indemnizatie a platit impozitele cuvenite acestei grupe de venituri


Persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Multumesc de raspuns.Totusi mai am o nelamurire si daca se poate sa ma ajutati, va multumesc anticipat.Persoana care solicita indemnizatia are certificat de producator si atit.Efectiv nu s-a dus la A.F.P. sa se inregistreze.A realizat venituri din vinzarea productiei agricole realizata.In mod normal, ar fi valabila o adeverinta eliberata de Primarie in care sa se precizeze ca persoana are teren si ca a realizat acea productie agricola, sau o declaratie data pe propria raspundere la Casa de Asigurari sociale, din care sa rezulte ca in anul 2008 a realizat o productie agricola valorica de ? RON ?
Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum si nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de autoritatile competente, sunt, dupa caz, urmatoarele:
.....
b) dovada privind veniturile realizate in anul fiscal anterior celui in care s-a nascut copilul si/sau, dupa caz, dovada privind venitul calculat in vederea platii anticipate a impozitului, precum si copia deciziei de impunere, eliberate de autoritatile competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole. In situatia in care una dintre aceste dovezi nu poate fi eliberata, persoana indreptatita prezinta o declaratie pe propria raspundere privind realizarea acestor venituri, in conditiile prevazute de Codul penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie pentru cresterea copilului delia3 delia3 Tatal beneficiaza de indemnizatie pt. cresterea copilului daca realizeaza venituri din agricultura? mai exact are un pfa si pe baza declaratiei 221 ... (vezi toată discuția)
Asociat unic,indemnizatie crestere copil i.v.a. i.v.a. sunt asociat unic(am un SRL)si am nascut in sept 2008.Am cotizat din 2004 la casa de pensii si la sanatate .Baza de calcul a contributieiindiv.de asig.soc.pe ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei cic barry barry buna ziua, trebuie sa nasc in ianuarie 2011 si as dori sa stiu daca cic o sa se calculeze 70% din media veniturilor pe ultimele 12 luni,adica ian-dec ... (vezi toată discuția)