avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcool la volan - 0.49 etilotest, consecinte, pedeapsa
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcool la volan - 0.49 etilotest, consecinte, pedeapsa

Buna ziua, testat la etilotest 0.49, permis strain Franta, nefiind cetatean român. Întocmit dosar penal si permis retinut la Politie printre care refus probe biologice (politistii nu au dat detalii despre consecinte si nici informatii despre cutiile aduse)
Necunoscând legislatia rutiera Româneasca la acest subiect.
Care ar putea fii consecintele acestui eveniment.
Multumesc tuturor.
Alcolemia va depasi probabil limita legala.
Deocamdata nu o depaseste.

A facut foarte rau ca s-a sustras de la recoltarea probelor biologice deoarece si-a complicat situatia.
Aceasta este o infractiune separata.

Daca era cetatean roman era foarte mare riscul sa ii fie aplicata o pedeapsa cu executare insa daca este cetatean francez are sanse mai mari la o pedeapsa cu suspendare...daca se va depasi limita legala de alcolemie...
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Multumesc.
Care ar fii consecintele urmatoare, permisul este retinut de Politie si are dosar pe rol la Tribunal? Are vreun efect juridic în Franta?

Multumesc
ART. 87*)
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi persoana care conduce un autovehicul sau un tramvai şi care se află sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
(3) Substanţele sau produsele stupefiante, precum şi medicamentele cu efecte similare acestora se stabilesc de către Ministerul Sănătăţii Publice, iar lista acestora se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.
(5) Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
#CIN
*) Conform art. 121 pct. 1 şi art. 247 din Legea nr. 187/2012 (#M16), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), art. 87 se abrogă.

#M3

Sa angajeze avocat si sa incerce sa-i faca o aparare corespunzatoare, faptul ca a refuzat recoltarea a condus la cercetarea penala sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art.87 alin.5, limitele de pedeapsa fiind superioare fata de situatia in care se retinea numai alin.1.In situatia de fata nu mai este posibil un calcul retroactiv si posibilitatile de aparare sunt limitate.In general pentru astfel de infractiuni se trimite in judecata, fiind totusi posibil ca pedeapsa sa fie cu suspendarea conditionata a executarii in functie si de antecedente.
Multumesc.
Pentru recoltare nu i s-a explicat dar cred ca numai are nici o valoare la Tribunal. Ce consecinta poate avea în Franta la acest subiect cu referire la permisul lui si când poate intra în posesia lui. Care este situatia în acest caz la o decizie de anulare a permisului (care nu este românesc) are vreun efect juridic în Franta? Nu sunt aceleasi pedepse aici ca în România la acelasi subiect.
Multumesc.
permisul de conducere eliberat de o autoritate straina nu poate fi anulat de o autoritate a statului roman.
hotararea judecatoreasca se va comunica autoritatii emitente a permisului din Franta care va anula permisul numai daca codul rutier francez prevede aceasta masura.
important este ca pedeapsa primita sa fie cu suspendare si nu cu executare, anularea permisului este o consecinta a pedepsei.

OUG195
Art.87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Art.114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) şi (5), art.89 alin.(1) şi (2), art.90 alin. (1) şi art.92 alin.(3);

HG1391
Art. 190. – (1) În cazurile prevazute de lege, o data cu constatarea faptei, politistul rutier sau, dupa caz, politistul de frontiera, retine permisul de conducere, eliberând dovada înlocuitoare cu sau fara drept de circulatie, dupa caz.
(3) Raportul de retinere, precum si documentele sau placutele cu numarul de înmatriculare retinute unui conducator de autovehicul care poseda permis de conducere sau certificat de înmatriculare eliberate de o autoritate straina, se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române pentru a fi trimise autoritatilor emitente.

Art. 203. – (1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevazute la art.114 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002, republicata se dispune:
a) de seful serviciului politiei rutiere pe raza careia a fost constata fapta, în baza hotarârii judecatoresti ramasa definitiva, dispusa de o instanta din România,
b) de seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în baza unei hotarâri judecatoresti ramasa definitiva, pronuntata de catre o autoritate straina competenta, pentru o infractiune savârsita de titular pe teritoriul statului respectiv, daca pentru fapta savârsita legislatia româna prevede aceasta masura;
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2013
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier flrncristea flrncristea am facut un accident rutier cu o alcoolemie de 0.96 in aer respirat avariind doar masina,dar fara victime sau alte masini.cum as putea iesi din aceasta ... (vezi toată discuția)
Consum alcool la volan marinelp marinelp buna ziua ..am avut alcoolemie 0.78 an aerul expirat , care sunt consecintele? mentionez ca am refuzat recoltarea probelor de sange..si sunt la prima abatere ... (vezi toată discuția)
Accident fara victime si alcoolemie - consecinte ContSters254867 ContSters254867 fratele meu a facut un accident cu masina fara victime si a fost depistat cu o alcolemie de 0.56 ml in aerul respirat, as vrea sa stiu daca va fi pus sub ... (vezi toată discuția)