avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis conducere pentru neacordare ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis conducere pentru neacordare prioritate la trecerea de pietoni

Buna ziua ,

Zilele trecute am fost oprit in trafic de catre un echipaj de politie , si mi-a fost suspendat permisul de conducere timp de 30 zile + 300 RON amenda .
Mentionez faptul ca pietonul a sarit pe trecere in timp ce eu eram la aprox. 1 metru de trecerea de pietoni , s-a speriat si s-a retras pe trotuar . Eu mi-am continuat drumul , dupa ce l-am mustrat verbal pe pieton sa fie atent . Dupa 10 metri am fost oprit de un echipaj de politie care sustine ca nu am acordat prioritate pietonului respectiv . I-am explicat agentului faptul ca mi-a sarit pe trecere cand eu eram deja la 1 metru , si ca l-am vazut prin geamul lateral dreapta a masinii , si nu prin parbriz ( pietonul nu s-a aflat in fata masinii ) .
A verificat filmarea pe aparatul radar (pe care se vede clar cele relatate mai sus) , si a spus ca nu comenteaza filmarea , si ca imi va retine permisul .
Intrebarea mea este :

Sa depun contestatie ??
In instanta imi pot demonstra nevinovatia doar prin proba video , dar cred ca pot castiga foarte usor prin simplul fapt ca nu mi-a completat procesul verbal corect , si anume la articolul ce sanctioneaza fapta mea , a trecut " ART. 162 /D HOUG 153/20011 " ( da , 20011 , exact asa a scris ) asta se intelege din ce a scris el acolo (in jur de 8 persoane s-au uitat pe procesul verbal , si toti am inteles acelasi lucru , si anume ART. 162 . Din verificarile mele , acest articol NU EXISTA , iar fapta trebuia sanctionata de ART 135 / H hg 1391/2006 . As dori sa stiu ce articol sanctioneaza exact fapta savarsita de mine , si anume "Neacordare de prioritate pietonului angajat in traversare regulamentare pe trecerea special amenajata " .
In primul rand imi pot demonstra nevinovatia prin proba video , iar in al doilea rand prin faptul ca nu a trecut articolul corect . Pot reveni cu procesul verbal scanat , pentru a va arata exact despre ce vb .
Am vreo sansa in instanta ?

Multumesc anticipat ,
O zi buna ,
Cu stima ,
Petcu Razvan
Am vreo sansa in instanta ??
Cel mai recent răspuns: razvyx , utilizator 14:38, 13 Mai 2013
Da, depuneti contestatia
Fapta incadrata gresita echivaleaza cu lipsa descriere fapta.
Fapta art 100 alin 3 lit b din oug 195/2002
Formulati plangere contraventionala in termne de 15 zile de la primirea PV la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia
Multumesc pentru raspunsul prompt !

Ma puteti ajuta cu cateva sfaturi referitor la felul in care sa redactez contestatia ??
Ce sa invoc in ea ?
Si de unde pot lua un model tip , daca exista .

Multumesc !
Gasiti pe site n modele plangere contraventionala,care trebuiesc personalizate functie de fiecare speta in parte
Instanța..................(menționati instanța competentă in locul punctelor)

DOMNULE PREȘEDINTE,

Subsemnatul(a),.........................., cu domiciliul în ...................................................................................................., formulez prezenta:

CONTESTATIE

împotriva procesului-verbal seria ..... nr. ................., emis de ...................., prin care vă rugăm să dispuneți admiterea acțiunii noastre și anularea procesului-verbal de contravenție, pentru următoarele:

MOTIVE

În fapt,...................................................(urmând să menționați toate situația de fapt care a dus la întocmirea ilegală a procesului verbal de contravenție. Va trebui să menționați toate aspectele legate de încălcărea normele legale la momentul întocmirii sau arătarea oricărui motiv pentru care procesul verbal este nul. Prin motivele indicate urmăriți admiterea acțiunii dvs. ca urmare a încălcării actelor normative pe care le menționați în raport cu situația de fapt).
Vă rugăm să aveți în vedere și Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului, respectiv cauza Arghel contra României, în care se critică sistemul sancționator al Ordonanței 2/2001, sistem care este lipsit de prezumțiile de legalitate și temeinicie, prezumția de nevinovăție prevăzută de art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului fiind încălcată. (text opțional)

Probe: înscrisuri, martori (sau orice altă probă necesară cauzei dvs. și raportată la obiectul acesteia)

În drept, Ordonanța 2/2001 (și orice alt act normativ încălcat de organul constatator)

DOMNULUI PRESEDINTE AL .......................(instanța la care vă judecați)

La legalitatea p-v sa precizati daca disp. art. 16,17 din O2/2002 cu modificarile si completarile ulterioare au fost respectate de agentul constator. Aduceti in discutie faptul ca din mentiunile agentului cosntator nu rezulta cu claritatea fapta pe care ati savarsit-o , fiind incorecta chiar incadrarea ei.
Pe aspecte de temeinicie ,prezentati fapta
Propuneti probe martori, (daca aveti )

Alte discuții în legătură

Schimbarea legii rutiere cu privire la traversatul pietonilor andrasimion andrasimion Buna ziua! Un prieten ar dori sa stie daca s-a schimbat cumva legea rutiera cu privire la traversatul pietonilor (nici eu nu sunt la curent). Un taximetrist ii ... (vezi toată discuția)
Mersul cu bicicleta Adina Estera Adina Estera Pentru a merge cu bicicleta , un copil de 14 ani are nevoie de insotitor ? (vezi toată discuția)
Amenda pentru trecerea prin loc nepermis florentinapodasca florentinapodasca Buna ziua, As dori sa stiu, va rog, daca se mai dau avertismente ptr. trecerea prin loc nepermis pentru ca eu am primit direct amenda si nu mi s-a parut ... (vezi toată discuția)