Buna ziua. Sunt absolventa de liceu in anul 23.10.2012, am intrat in somaj in 26.11.2012, in ianuarie am ramas insarcinat si data probabila la care trebuie sa nasc ar fi 30 octombrie 2013. As putea beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului pana la 2 ani? daca nu, ar putea sa beneficieze tatal de ajutorul de 500 lei mergand la munca in continuare. Va multumesc.
1. Cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt noiembrie 2012 - octombrie 2013.
2. - Pana in aprilie ati fost in somaj indemnizat dar dupa aceea nu mai spuneti ce statut ati avut/veti avea pana in octombrie.
- Daca ati fost casnica nu beneficiati de indemnizatie pentru CCC ci numai de alocatia de stat pentru copii.
3. - Daca sotul dvs. a avut venituri din salarii in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului poate beneficia direct (fara sa intre in CCC) de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Mergeti la Primarie si solicitati lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie.
Nu are ce sa se adauge la indemnizatie .. insa pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC , trebuie ca perioada de dupa somaj s-o acoperiti fie cu perioade asimilate , fie cu perioade in care ati realizat venituri supuse impozitului pe venit ...
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (noiembrie 2012 - octombrie 2013) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
2. Ar fi bine daca ati gasi repede un loc de munca (cel mai tarziu in jumatatea a doua a luni iunie), chiar si cu timp partial (o ora pe zi sau pe saptamana), pentru a avea toate cele 12 luni acoperite.
3. Perioada de inregistrare la somaj in cautarea unui loc de munca nu este eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Vreau sa ma ingajez de la 1.06.2013. Eu am terminat cu somajul, in 13 mai am avut ultima viza, mai trebuie formular de la somaj sa duc la angajator? Mai este valabil si cei 500 lei ca ai reusit sa te angajezi singur? Va multumesc.
Concediu prenatal
andraan
Buna ziua.eu lucrez de 9 luni si sunt insarcinata in 5 luni iar pe 31.08.2014 expira contractul.Am dreptul la concediu prenatal fara sa pierd indemnizatia? (vezi toată discuția)