avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... se poate prelungi somajul cu prenatal ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

se poate prelungi somajul cu prenatal ?

Buna seara! Sunt mamica unui baietel ce va implini in iulie 2 ani. Momentan primesc indemnizatie de crestere copil, si dupa aceea nu ma voi intoarce la fostul loc de munca deoarece am avut contract pe termen limitat (in invatamant).

As vrea sa raman insarcinata cu cel de al 2 lea copil, insa somajul de 6 luni s ar incheia inainte de nasterea copilului. As putea intra din somaj in prenatal? Macar 60 zile.

In aceasta situatie, daca as depuna actele pt somaj la timp (adica imediat ce mi se termina concediul de crestere al primului copil in ultimile 12 luni as fi avut ca venituri supuse impozitarii urmatoarele:

* aprox 1 luna din ccc -ul primului copil,
* somajul 6 luni
* aprox 60 zile prenatal.

Daca nasc in acest interval , pot beneficia de indemnizatie crestere copil 2?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:22, 21 Aprilie 2015
1. - Daca veti fi in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii (in acest fel puteti "prelungi" perioada de somaj indemnizat pana veti intra in concediul de maternitate si apoi in CCC).

2. Perioada de somaj indemnizat si perioadele de concediu medical sau concediu de maternitate precum si cea in care ati fost i CCC sunt asimilate perioadelor de obtinere de venituri din salarii si va permit sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC.

3. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va inregsitrati la Agentia de Somaj in termen de 12 luni de la data incetarii contractului individual de munca (CIM).
MadalinaK a scris:
Buna seara! Sunt mamica unui baietel ce va implini in iulie 2 ani. Momentan primesc indemnizatie de crestere copil, si dupa aceea nu ma voi intoarce la fostul loc de munca deoarece am avut contract pe termen limitat (in invatamant). As avea 2 intrebari:

- pot beneficia de indemnizatie de somaj dupa incheierea celor 2 ani de crestere copil? Pt cat timp, avand in vedere ca am lucrat 3 ani in invatamant si 2 ani am crescut copilul ? Ma incadrez la 6 sau 9 luni de somaj?


- daca nasc intr o perioada, neavand 12 luni lucrate anterior nasterii, tatal va primi vreun ajutor pt acel copil? Am auzit ca ar fi un ajutor de 500 lei . Se da timp de 2 ani?
Tatal lucreaza tot in invatamant , avand un salariu de 1200 ron.


1. - Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
...

- Perioada de CCC este asimilata stagiului de cotizare la somaj si se are in vedere numai pentru stabilirea perioadei pentru care se acorda indemnizatia de somaj.

2. - Daca dvs. nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj si nici de CCC2 atunci tatal copilului poate beneficia el de CCC2 daca indeplibneste conditiile legale.
- Daca nu doreste sa intre in CCC atunci va putea beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj Angela Stancioi Angela Stancioi As dori sa intreb cum se calculeaza indemnizatia de somaj in urmatorul caz: -stagiu de cotizare de 12 ani (include si concediu ingrijire copil de 2 ani) -CIM ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil andreea124 andreea124 Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: Sunt insarcinata in luna a-5-a, in ultimii doi ani am lucrat pe contract de drepturi de autor, iar firma la care ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ALINACARSTEA ALINACARSTEA buna ziua. In prezent sunt in ccc pana la 2 ani. M-ar interesa daca pe cel de-al doilea copil il nasc la 4-5 luni dupa ce primul copil implineste varsta de doi ... (vezi toată discuția)