MadalinaK a scris:
Buna seara! Sunt mamica unui baietel ce va implini in iulie 2 ani. Momentan primesc indemnizatie de crestere copil, si dupa aceea nu ma voi intoarce la fostul loc de munca deoarece am avut contract pe termen limitat (in invatamant). As avea 2 intrebari:
- pot beneficia de indemnizatie de somaj dupa incheierea celor 2 ani de crestere copil? Pt cat timp, avand in vedere ca am lucrat 3 ani in invatamant si 2 ani am crescut copilul ? Ma incadrez la 6 sau 9 luni de somaj?
- daca nasc intr o perioada, neavand 12 luni lucrate anterior nasterii, tatal va primi vreun ajutor pt acel copil? Am auzit ca ar fi un ajutor de 500 lei . Se da timp de 2 ani?
Tatal lucreaza tot in invatamant , avand un salariu de 1200 ron.
1. - Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
...
- Perioada de CCC este asimilata stagiului de cotizare la somaj si se are in vedere numai pentru stabilirea perioadei pentru care se acorda indemnizatia de somaj.
2. - Daca dvs. nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj si nici de CCC2 atunci tatal copilului poate beneficia el de CCC2 daca indeplibneste conditiile legale.
- Daca nu doreste sa intre in CCC atunci va putea beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.