avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... raspunderea firmei?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

raspunderea firmei?

buna ziua!
am o firma in bacau si in timpul serviciului, acum 3 luni un angajat a fost accidentat pe strada.
mentionez ca era in timpul programului, de fapt l-am trimis cu niste acte catre o institutie.
din nefericire a murit, nu el a fost de vina.
ce pot sa fac eu...m-am ocupat de inmormantare si pomeni.
stiu ca legea prevede si raspunderea mea.
va implor sa ma ajutati cu niste sfatuiri.

Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 21:57, 5 Martie 2009
De ce sa fie neaparat raspunderea dvs.?? e vorba de un accident de circulatie?? e necesar sa reveniti cu completari.
Din pacate, lucrurile sunt complicate. Nu cunosc activitatea firmei dvs., dar aveti obligatia de a face instruirea sanatatii si securitatii in munca (protectia muncii) Cred ca nu se ocupa nimeni in firma cu problema asta, altfel v-ar fi comunicat prevederile legii 319/2006 care prevede ca accident de munca, cel de traseu:
Cap.VI, Sect.a 2-a, Art 30, (1) lit.g, h, i
g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator, şi invers;

h) accidentul suferit în timpul deplasării de la sediul persoanei juridice sau de la adresa persoanei fizice la locul de muncă sau de la un loc de muncă la altul, pentru îndeplinirea unei sarcini de muncă;

i) accidentul suferit în timpul deplasării de la sediul persoanei juridice sau de la adresa persoanei fizice la care este încadrată victima, sau de la orice alt loc de muncă organizat de acestea, la o altă persoană juridică sau fizică, pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă, pe durata normală de deplasare;

Acest accident aveati obligatia sa anuntati ITM din localitatea dvs. Deoarece a fost cu decesul lucratorului, cercetarea o face ITM si Inspectia muncii. Organele din serviciu Circulatie, ca si spitalele anunta ITM.
Daca s-a intocmit dosarul de cercetare a accidentului de munca, si nu s-a constatat nici o vina impotriva dvs. , atunci singura raspundere este cea morala
Daca mai aveti intrebari, cu placere :wave:
Intradevar, este considerat un accident de munca...dar ati spus ca nu salariatul a fost vinovat. Ati mai zis ca a fost un accident ...presupun ca accident rutier.
In acest caz vinovatia uciderii din cupla apartine celui care a produs accidentul. El trebuie sa raspunda pentru fapta sa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca ??? Medu Medu Este adevarat ca orice accident care are loc pe traseul domiciliu-loc de munca si loc de munca-domiciliu este considerat accident de munca? (vezi toată discuția)
Deces in delegatie Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. Un angajat strain a decedat in Romania in timp ce se afla in delegatie. Daca decesul a avut loc in afara orelor de program fara sa aibe vreo ... (vezi toată discuția)
Accident de munca sau nu anamaria1_ana anamaria1_ana imi puteti spune daca in cazul unui sofer profesionist care se afla in timpul pauzei in weeknd intr-o parcare si a ajutat un alt coleg de la o alta firma care ... (vezi toată discuția)