avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Coproprietate apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Coproprietate apartament

Sunt coproprietar in cote egale (50%), impreuna cu fosta prietena, a unui apartament de 3 camere in valoare de 70.000 EUR. Eu am mai investit (am facturi pe numele meu + chitante) 20.000 EUR pt. amenajarea apartamentului (zugravit, parchet, faianta, mobilier, instalatii sanitare, aparatura electrocasnica). Nici unul dintre coproprietari nu are bani pt. a cumpara partea celuilalt si nu se poate efectua vanzarea catre un tert, valoarea de piata a apartamentului scazand foarte mult. Nu am putut ajunge pe cale amiabila la incheierea unui partaj de folosinta. Intrebarile pe care le am sunt urmatoarele:
1) eu locuiesc in apartament, iar fosta prietena a introdus in apartament o ruda, impotriva vointei mele; fosta prietena, respectiv ruda sa nu contribuie la cheltuielile de intretinere (gaz, curent, apa, cablu); pot sa cer la politie sau in instanta evacuarea rudei, eu nefiind de acord cu persoana si/sau cu faptul ca celalalt coproprietar nu-si plateste cota parte din intretinere
2) in cazul in care unul dintre coproprietari va deschide actiune de partaj, eu cum imi recuperez cei 20.000 EUR investiti in amenajare; care este algoritmul de calcul al evaluatorului si al instantei in cazul atribuirii apartamentului unuia dintre coproprietari celalalt platind o sulta sau in cazul vanzarii apartamentului la licitatie?
3) datorita investitiei suplimentare, am sanse mai mari de a mi se atribui mie apartamentul, urmand a plati o sulta celuilalt coproprietar?
4) la cererea unuia dintre coproprietari poate instanta stabili o sulta formata dintr-un avans si rate ce se intind pe mai multi ani?
1. fără şanse

2. solicitaţi instanţei obligarea coproprietarului la despăgubiri, dacă nu cumva creanţa s-a prescris

3. Datorită investiţiei, nu. Poate doar faptul că coproprietarul oricum nu are bani să achite sulta îl va determina să nu solicite atribuirea apartamentului

4. instanţa nu poate stabili plata in rate
In mod normal , chiar fara acordul dvs de vointa , celalalt copartas poate aduce o terta persoana care sa posede si sa foloseasca bunul , cu obligatia aferenta de a contribui la cheltuielile de intretinere.
Amenajarile facuta de dvs dau nastere unui drept de creanta pe care vi l puteti valorifica fie pe cale amiabila , fie prin intermediul instantei de judecata , in acest sens putand utiliza orice mijloc de proba (chitante , factura ,alte inscrisuri )
Exista posibilitatea atribuirii dvs a a apartamentului , datorita implicarii dvs in a face imbunatatiri .
(reprezinta un criteriu important)
Da, aceasta sulta poate fi data in avans cu acordul ambilor copartasi .
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Cand ar trebui sa valorific amenajarile facuta de mine, ce au dat nastere unui drept de creanta, prin intermediul instantei de judecata? Inainte, asociata cu sau dupa actiunea de partaj? In acest moment ma astept ca celalalt coproprietar sa inainteze in instanta actiunea de partaj!
A valorifica amenajarile pe cale amiabila inseamna ca ma inteleg verbal cu celalalt sa imi dea niste bani, iar eu ii voi semna o hartie cum ca el intra in posesia unei parti din amenajari?
1. nu puteti evacua din imobil un tert care locuieste cu acordul coproprietarului. Daca nu plateste cheltuielile de intretinere il puteti actiona in instanta atat pr proprietar cat si pe chirias sau tolerat (nu stim daca exista un contract de inchiriere incheiat cu coproprietarul) prin care solicitati achitarea cotei-parti ce-i revin din cheltuielile de intretinere pe perioada in care a locuit efectiv toleratul/chiriasul. Acestea pot fi solicitate in termenul de prescriptie de 3 ani.
2. in cazul unei actiuni de iesire din indiviziune, expertul judiciar desemnat de instanta va trebui sa efectueze o expertiza de evaluare a imobilului ce urmeaza a fi lotizat, daca este posibil daca nu se va stabili o sulta ce va fi achitata de coproprietarul caruia ii va fi atribuit imobilul, la data efectuarii expertizei, tinand cont de valoarea de circulatie a imobilului. De asemenea, acesta trebuie sa tina cont de amenajarile/investitiile pe care le-ati efectuat in imobilul aflat in indiviziune, investitii/amenajari pe care le va evalua la data efectuarii investitiei nu numai pe baza chitantelor pe care le detineti pe numele dv. (acestea dovedesc doar ca dv. le-ati facut) ci va evalua sporul de valoare adus imobilului prin efectuarea acelor investitii/amenajari.
Este posibil ca acel spor de valoare adus imobilului prin acele investitii/amenajari (efectuate de dv. cu 20.000 Euro la acea data) sa aiba o valoare diminuata ca urmare a reducerii foarte mult a valorii imobilelor pe piata imobiliara. Astfel, daca la un pret de 70.000 Eur, investitiile erau in suma de 20.000 Eur acum 2 ani, in prezent daca valoarea unui apartament similar este de 40.000 Eur, sporul de valoare adus imobilului nu va mai avea valoare de 20.000 Eur, ci acesta se va raporta la valoarea de circulatie a imobilului de la data efectuarii expertizei judiciare.
3. Cred ca da, in cazul in care imobilul nu va fi solicitat a-i fi atribuit de celalalt coproprietar.
4. Nu, nu este posibil nici macar ca exceptie, instanta nu poate dispune atribuirea imobilului unui coindivizar si obligarea acestuia la plata sultei catre celalalt in rate....;)
Unul dintre coproprietari poate sa isi vanda sau sa isi doneze partea din apartament unei terte persoane fara acordul celuilalt coproprietar?

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament cu doi proprietari fara acordul unuia din ei trasorv trasorv Buna ziua , impreuna cu altcineva [ fara niciun grad de rudenie ] detin un apartament , in procente diferite si vreau sa imi recuperez cota parte din el prin ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament alel alel Buna ziua, Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie ... (vezi toată discuția)
Indiviziune ContSters262943 ContSters262943 Am depus o actiune de iesire din indiviziune . Coindivirarii ma ameninta cum ca oricum nu are ce sa mi ramina de acolo ( este o casa in care am copilarit - am ... (vezi toată discuția)