avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Are dreptul de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Are dreptul de somaj?

Buna ziua .Sotul meu lucreaza la o firma la 16 km de oras timp de 1 an de zile.In acest timp si-a fracturat mana si a avut-o in ghips pusa la Constanta acolo unde a avut de dus marfa.La medic a spus caci a cazut acasa ca accidentul nu s-a intamplat la locul de munca pt a nu avea probleme cu patroni.Venind acasa a trebuit sa plec cu el la urgenta la Braila de unde suntem pt concediul medical caci nu mai putea conduce avand mana dreapta in ghips(mentionez ca este sofer de tir). Pana sa se intample acest accident a avut masina de serviciu iar de aproape o luna de zile de cand a revenit la munca nu mai beneficiaza de transportul firmei respective si nu are cu ce se duce.Intrebaraile mele sunt: I se poate desface contractul de munca fara acordul lui? Si daca il poate da in judecata pe patron tinand cont ca are dovada de la CT acolo unde a avut loc accidentul dar el declarand ca a cazut singur pentru a nu fi bagat patronul de frica caci isi pierde locul de munca.Si daca patronul este obligat sa asigure transportul angajatilor tinand cont ca nu exista mijloc de transport pana la locul de munca pe o distanta asa mare?Ar putea beneficia de somaj daca acest patron a luat fonduri europene pentru firma respectiva?
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
adnana_58, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:20, 16 Mai 2013
Luati legatura cu ITM de care apartine angajatorul si o sa va lamureasca cum sa procedati si pe linie de relatii de munca si pe linie de SSM.
Nu stiu ce sanse ar exista tinand cont caci patronul respectiv are relatii acolo.
Daca nu l-ati declarat accident de munca , nu aveti nicio sansa cu ITM-ul ... va spun din propria experienta.. .. trebuie mers inapoi la doctor si declarat accident de munca si apoi urmata procedura prevazuta de Legea nr.319/2006 privind declararea accidentelor de munca...

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17

(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj ...

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
As dori sa stiu daca patronul este obligat sa asigure transportul angajatilor tinand cont ca nu exista mijloc de transport pana la locul de munca pe o distanta asa mare?
Si daca poate da in somaj muncitorii daca a luat acele fonduri?

Nu are o astfel de obligatie un angajator , decat daca este prevazuta in ccm aplicabil sau in reg.intern al acestuia ori in c.i.m. .

Da, poate concedia chiar daca a beneficiat de anumite fonduri europene.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj Maryn3la Maryn3la Buna ziua!Am nevoie de lamurire in ceea ce priveste felul in care trebuie incheiat contractul meu de munca tinand cont ca acesta se incheie de drept pe data de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj Angela91 Angela91 Buna ziua, As dorii sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de somaj,dupa efectuarea perioadei de preaviz la locul actual de munca, tinand cont de faptul ... (vezi toată discuția)
Procedura transfer angajat de la o firma la alta aikon aikon Buna seara as dori sa aflu care este procedura in cazul transferului unui angajat de la o S C la alta ...adica,a-ti dai demisia ori te concediaza firma actuala ... (vezi toată discuția)