Buna ziua!Am nevoie de lamurire in ceea ce priveste felul in care trebuie incheiat contractul meu de munca tinand cont ca acesta se incheie de drept pe data de 19.12.2014 si a inceput pe data de 15.10.2013.
Stiu ca dupa 12 luni asi avea dreptul insa eu am avut probleme cu patronul,nu am mai fost primita la lucru 4 zile insa dupa ce am apelat la un avocat pentru mediere si dupa ce am facut o sesizare la ITM am fost primita pe postul meu,zilele in care nu am fost primita au fost trecute ca si concediu de odihna platit dar am primit amenintarea ca nu mi se va acorda dreptul la somaj.In urma sesizarii patronul a fost amendat! Multumesc anticipat!
Daca aveti c.i.m. pe durata determinata acesta va inceta de drept la data expirarii perioadei pentru care afost incheiat , asa cum se prevede in art.56 alin.1 lit.i C.mun.
Incetarea de drept ac.i.m. in baza art.56 alin.1lit.c C.mun va da posibilitatea sa beneficiati de somaj daca indepliniti si celelalte conditii impuse de Legea 76/2002.
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.
Din cate am inteles patronul meu trebuie sa angajeze personal de lucru si daca imi da mie dreptul la somaj el nu ar mai avea dreptul sa mai angajeze pe postul meu. Este adevarat? Deoarece m-a amenintat cu privire la somaj,cred ca va incheia contractul in asa fel sa nu beneficiez.Este posibil?
Nu este adevarat asa ceva. Angajatorul poate angaja personal , chiar daca dvs intrati in somaj.
Situatia discutabila este in cazul concedierilor pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Un c.i.m. incheiat pe durata determinata poate inceta inainte de termenul pentru care a fost incheiat , dar numai in situatiile prevazute de lege.
Are dreptul la somaj
lise
Buna ziua.Sotia mea in data de 10-o5 -2013 a depus o cerere de preaviz. mentionez ca lucreaza la firma respectiva de 3 anii.de ce ar avea nevoie sa ... (vezi toată discuția)
Preaviz
genius99920001
Am lucrat la o firma nu-i dau numele, si am primit un preaviz de concediere din cauza restructurarii, intrebarea mea este:
Am preavizul pana la sfarsitul ... (vezi toată discuția)