avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Schimbare mod de impozitare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Schimbare mod de impozitare

Buna ziua,

Am si eu o intrebare... sper ca cineva sa-mi poata da un raspuns. Mi-am infiintat un SRL in martie 2013. Din cauza unei proaste colaborari, am fost sfatuit prost. Mi s-a spus ca daca voi avea cod CAEN principal 7022 (consultanta si management in afaceri) nu ma pot inregistra la ANAF ca platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor. Drept urmare, m-am inregistrat ca platitor de impozit pe profit.

Acum, din ultimele discutii, se pare ca sunt obligat sa platesc impozit pe venitul microintreprinderilor. Intrebarea mea este, din moment ce indeplinesc toate conditiile pentru a fi micro, imi pot schimba modul de impozitare acum, in luna mai... in asa fel incat, incepand cu trimestrul doi sa platesc impozit pe venitul micro? Ma gandesc ca din moment ce in martie n-am avut activitate si chiar nu conta modul de impozitare, incepand cu primul trimestru de activitate, sa platesc asa cum trebuie...

Drept urmare, am fost azi dimineata la ANAF cu formularul 010 si mi-a zis tanti aia de la ghiseu: "nu se poate asa, de la jumatea anului... v-ati inregistrat ca platitoare de impozit pe profit, asa ramaneti pana la sfarsitul anului".

Aici n-am inteles. Daca am fost inregistrat gresit la inceput... raman asa, pasibil de sactiuni?

Daca-mi vine un control si conform legii sunt OBLIGAT sa platesc pe venitul microintreprinderilor... ce fac? Cum procedez?

Astept sfaturile voastre.
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: somerio , utilizator 17:07, 14 Mai 2013
Nu sunteti obligat sa platiti impozit pe venit daca principala sursa de venit o reprezinta consultanta. Chiar sa vreti, nu puteti trece la impozit pe venit pentru ca asa este legea. Daca veniturile dvs. provin din activitati secundare atunci nu este nici o problema in a trece la impozit pe venit pentru ca legea va obliga. Cum legile privind fiscalitatea se modifica de pe o zi pe alta si se aplica in timpul anului fiscal si dvs. sunteti obligat sa va mutati la jumatea anului dintr-o parte in alta. Treceti de tanti de la ghiseu si mergeti cu formularul la o tanti de la birou ca poate stie ce e de facut.
Inteleg ca daca am venituri din contracte de consultanta sau management, nu ma incadrez la micro?

Legea este efectiv scrisa cu picioarele si deja am senzatia ca au formulat-o intentionat atat de ambiguu...

De exemplu, pe site-ul ANAF, mai exact aici: [ link extern ] !/

Scrie in felul urmator:

Definiţia microîntreprinderii

O microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

- realizează venituri, altele decât cele din activităţi în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii, în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului;

- a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei al 65.000 euro;

- capitalul social este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.

Spuneti-mi si mie, tinand cont de cuvintele bolduite de mine in citatul de mai sus, pe site-ul ANAF sunt furnizate informatii eronate? Eu din paragraful de mai sus inteleg ca tocmai consultanta si managementul sunt la capitolul "cu exceptia"...

Multumesc pentru rabdare :)
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
somerio, utilizator
din pacate n-am putut pune link-ul intreg de pe site-ul ANAF dar daca dati cautare pe google "definitia mincrointreprinderii" este primul site recomandat... site-ul anaf...

mi se pare bataie de joc... numai afaceri sa nu faci in tara lu' papura voda...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai exista microintreprinderi in 2010 ? Ionela Lidia Ionela Lidia LA MULTI ANI! Parerile sunt putin impartite in ceea ce priveste anul fiscal 2010 pentru cei cu imp micro. Sunt anumite persoane din adm. fisc. care spun ca ... (vezi toată discuția)
Impozit 3% pe venit sau 16% pe profit? lixon lixon Buna ziua, Am un SRL infiintat in 2010 platitor atunci de impozit de 16% pe profit. In 2012 activitate firmei a fost suspendata pana in decembrie 2013 cand am ... (vezi toată discuția)
Declaratie 010 2014 irinuka2005 irinuka2005 Firma infiintata in martie 2013 COD CAEN 7021\\"Activitati de consultanta in domeniul relatiilor publice si al comunicarii\\"ca si platitoare de impozit pe ... (vezi toată discuția)